Trenutno se predvaja:
22. maj 2018 ob 20:28 Novice

Odmevno vabilo na obisk Vipavske doline

Vodilna medijska hiša za popotniške vsebine Lonely planet je uvrstila dolino med deset krajev v Evropi, ki jih je letos vredno obiskati.
Slike, s katerimi Lonely Planet vabi popotnike v Vipavsko dolino. Foto: Radio Koper/avtor originala: Mny-Jhee / Getty Images

Vipavska dolina je po mnenju vplivne medijske hiše za popotniške vsebine Lonely Planet eden izmed desetih najboljših ciljev v Evropi, ki jih je letošnje poletje vredno obiskati. Opisali so jo kot presenetljivo neodkrito pokrajino, ki navdušuje ljubitelje vin in pustolovske popotnike. Kot so na včerajšnjem priložnostnem dogodku v Vipavskem Križu povedali župani občin iz doline, je to šele začetek, saj morajo zdaj turistično ponudbo še nadgraditi. To je sicer drugo priznanje Lonely Planeta za Slovenijo - lani oktobra so se Julijske Alpe uvrstile med deset najlepših pokrajin.

Lonely Planet je Vipavsko dolino opisal kot skrit dragulj v srcu Evrope, ki ponuja izjemna kulinarična doživetja, vznemirljive dejavnosti in fantastično pokrajino. Prav to so tudi glavni stebri pred dvema letoma in pol začrtane skupne blagovne znamke Vipavska dolina, ki jo je osnovalo šest občin iz tega območja. Župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin: "Zagotovo je to nagrada za preteklo delo tako ponudnikov kot vsej podpornih institucij. Po drugi strani pa to predstavlja spodbudo za nadaljnje delo in potrjuje pravilnost usmeritve v gospodarsko panogo turizma."

To je priložnost tako za Vipavsko kot za celotno Slovenijo, je povedala Rebeka Kumer Bizjak iz Slovenske turistične organizacije: "Od tega lahko iztržimo mnogo. Lahko nagovorimo dosti novih popotnikov, ozavestimo stare, ampak mislimo, da lahko izoblikujemo nove produkte, petzvezdična doživetja, in ponudimo popotniku še več."

Matjaž Zgonik, ki turiste vodi na vinske ture, vidi izziv predvsem v nastanitvenih kapacitetah: "Če govorimo o petzvezdičnem turizmu, potrebujemo tudi petzvezdične nastanitve. Mislim, da bo to največji izziv."

Dolžnost občin zdaj je, da se še bolj povežejo, je poudaril novogoriški župan Matej Arčon: "In tudi da ustanovimo skupen zavod, ki bo dejansko povezal Vipavsko dolino kot celoto." Slednjega naj bi štiri občine ustanovile že prihodnji mesec na skupni seji občinskih svetov.

Sicer pa so lani v dolini zabeležili 14 odstotkov več prenočitev kot leto prej.

Karin Zorn


Zadnji prispevki