Trenutno se predvaja:
16. avgust 2019 ob 09:40 Novice

Okolje ostro nad priključke na črno

Piransko komunalno podjetje lastnike objektov poziva, naj preverijo stanje priklopa objekta na javno kanalizacijo omrežje. Okolje bo izvajalo poostrene terenske preglede.
MMC RTV SLO/Eugenija Carl
Pred dvema letoma naj bi onesnaženje morja in zaprtje kopališča na Bernardinu povzročilo prelivanje fekalij v meteorne vode prav iz t.i. nelegalnega priključka. Foto: MMC RTV SLO/Eugenija Carl

Le nekaj dni zatem, ko so v Kopru kot o možnem vzroku za fekalno onesnaženje morja omenjali na črno priključene hiše na kanalizacijski sistem, so iz piranskega komunalnega podjetja poslali poziv lastnikom objektov, naj preverijo priklope. Direktor Gašpar Gašpar Mišič pravi, da so že odkrili neurejene povezave kanalizacije in metoeronega sistema.

"Kar nekaj deset črnih priklopov fekalne kanalizacije na meteorno kanalizacijo smo odkrili. V Portorožu denimo cel hotel, ki je to uredil šele v začetku avgusta. Turistica je imela težave s črpališčem in prelivanjem, ki se je na koncu iztekalo v morje. Na Belem Križu je bilo nekaj zasebnih objektov priključenih na meteorno kanalizacijo. Nekaj smo jih torej odkrili, nekaj jih še bomo."

Če se vede ali nevede napačno priklopijo na javni kanalizacijski sistem, s tem ogrožajo zdravje ljudi in okolje. Okolje lastnike poziva k samoprijavi.

"Črne priklope, ki jih bom sami odkrili, bomo zamašili s purpeno. Tako bomo preprečili okoljsko katastrofo in zastrupitve."

Pred dvema letoma naj bi onesnaženje morja in zaprtje kopališča na Bernardinu povzročilo prelivanje fekalij v meteorne vode prav iz t.i. nelegalnega priključka. Piransko komunalno podjetje bo torej poostrilo preglede z videonadzorom. Preglede v Žusterni pa nadaljuje tudi koprska Marjetica.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki