Trenutno se predvaja:
10. avgust 2016 ob 14:30Novice

Okoljevarstveno dovoljenje za zaprtje odlagališča v Stari Gori do jeseni

Novogoriška Komunala je vložila prošnja za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za zaprtje odlagališča v Stari Gori. Na Agenciji za okolje so povedali, da je vloga formalno popolna, glede vsebine pa še odločajo.
odlagališče stara gora
Odlagališče v Stari Gori. Foto: Komunala Nova Gorica

Dovoljenje, s katerim se bo goriško odlagališče odpadkov uradno zaprlo in za katerega bo potrebno skrbeti še nadaljnjih 30 let, bodo izdali v dveh oziroma treh mesecih. Na celotnem Primorskem je poleg Stare Gore še šest takšnih odlagališč, ki so v postopku zapiranja ali pa so že zaprta, vendar še nimajo okoljevarstvenega dovoljenja.

Novogoriška Komunala je vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za zaprtje odlagališča oddala že novembra lani. Ta je postala formalno popolna junija, ko so mestni svetniki dali zeleno luč za finančno jamstvo za izvajanje zapiralnih del na odlagališču. Na ARSO so povedali, da trenutno rešujejo 30 takšnih postopkov, med njimi tudi za odlagališče v Stari Gori. Kaj mora vloga izpolnjevati, da bo še vsebinsko popolna, nam je pojasnil Andrej Vuga: »Da so monitoringi v skladu s tem, kaj se meri, ali je doseganje mejnih parametrov zagotovljeno, kako pogosto se meri… Te vloge mora istočasno preveriit gradbena in okoljska inšpekcija.«

Šele ko bodo pristojne službe podale pozitivno poročilo bo ARSO lahko izdal okoljevarstveno dovoljenje. »Ko ugotovimo, da so vsi pogoji izpolnjeni, takrat se naše delo konča v dveh do treh mesecih. V redkih primerih dlje,« nam je še povedal Vuga.

Na Primorskem poleg Stare Gore še šest odlagališč, ki so v postopku zaprtja ali pa so že zaprta, vendar še niso pridobila okoljevarstvena dovoljenja. Gre za odlagališča v Dragonji, Dvorih, Raskovcu, Jelšanah, Volčah in Dolgi Poljani.

Nataša Uršič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki