Trenutno se predvaja:
17. december 2018 ob 16:04 Novice

Opuščena plovila iz Jernejevega kanala bodo razgradili v tujini

Lastniki opuščenih plovil v Jernejevem kanalu imajo še do konca meseca čas, da jih odstranijo. Takrat se namreč izteče rok javnega poziva Direkcije za vode, ki je bil objavljen v začetku novembra.
Država je odstranitev plovil iz Jernejevega kanala obljubila že pred 15 leti. Ker se od takrat ni nič zgodilo, se je minister v imenu države med zadnjim obiskom opravičil lokalni skupnosti. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Če plovila do roka ne bodo odstranjena, bo to naredila Direkcija za vode. A mora pred tem zaključiti zahteven postopek pridobivanja dovoljenj za izvoz teh plovil v tujino, saj pri nas nimamo urejene razgradnje plovil.

Po popisu direkcije za vode je na območju Jernejevega kanala še 25 opuščenih in dotrajanih plovil. Na javni poziv sta se do zdaj odzvala dva lastnika. Po izteku roka bo plovila na lastne stroške odstranila direkcija in zahtevala povračilo stroškov od znanih lastnikov je konec oktobra napovedal minister za okolje Jure Leben.

Plovila, ki so iz različnih materialov - od lesa do plastike in betona, bodo začeli odstranjevati, takoj ko bo direkcija za vode zanje pridobila izvozno dovoljenje. V naši državi namreč razgradnja plovil še ni urejena.

Očitno je prav to bil tudi najtrši oreh, da ta plovila vse do zdaj niso bila odstranjena z dela obale, ki je neposredno ob krajinskem parku Sečoveljske soline.

Konkretno bo za odstranitev poskrbel koncesionar, družba VPG Drava Ptuj, ki trenutno prav tako pripravlja vse potrebno tudi za odvoz v tujino, najverjetneje v Avstrijo. Končna višina stroškov zagotovo ne bo majhna. Znana bo ko bo pridobljeno izvozno dovoljenje in bo znano dokončno število plovil, ki jih je potrebno odpeljati, so nam pojasnili na direkciji.

Vendar se urejanje razmer v Jernejevem kanalu tu ne bo ustavilo. Sledili bodo inšpekcijski postopki še nad vsemi privezanimi plovili in nato še nad tistimi, ki bodo vplula ali izplula iz Jernejevega kanala.

Minister Leben je sicer oktobra ocenil, da bo na območju te, še zadnje ilegalne marine ob slovenski obali, do prihodnjega poletja že viden napredek. K dejavnemu sodelovanju pri urejanju območja pa je pozval tudi občino Piran.

Lea Širok


Zadnji prispevki