Trenutno se predvaja:
26. november 2018 ob 12:12 Novice

Ortopedska bolnišnica Valdoltra edina z vzorno urejenimi evidencami o vsadkih

Nobena druga bolnišnica v Sloveniji nima podatkov urejenih v skladu z zakonom o medicinskih pripomočkih. V Ankaranu so z digitalizacijo začeli na lastno pobudo že pred 20 leti.
Kolčna proteza iz titana s keramično glavico in polietilensko čašico. Foto: Nuno Nogueira Wikipedia

Mednarodni raziskovalni projekt z imenom 'Operacija Vsadki', v katerem je sodelovalo skupaj 250 novinarjev iz 36 držav, je pokazal, da je nadzor nad prometom z medicinskimi pripomočki v Sloveniji in Evropi nezadosten in luknjičav. Slovenske bolnišnice, ki vgrajujejo različne sklepne proteze, podatke o tem vodijo zgolj na papirju. Prav tako zgolj obrazce o tem hranijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Edina, ki ima vzorno urejene in izredno bogate evidence, je Ortopedska bolnišnica Valdoltra.

Slovensko zdravstvo ima zelo slabe evidence, kar bi moralo skrbeti vse pristojne v državi, pravi novinarka Anuška Delić iz uredništva Oštra, ki je sodelovala v omenjeni mednarodni raziskavi: "Začeli smo tako, da smo vsako bolnišnico prosili za podatke, ki jih morajo voditi po Zakonu o medicinskih pripomočkih. Izkazalo se je, da nobena od bolnišnic, razen Ortopedske bolnišnice Valdoltra, ni imela teh podatkov digitaliziranih."

Nato so skušali pridobiti podatke o porabi in uporabi nabavljenih vsadkov, se pravi podatke finančne službe, nabavne službe. V Valdoltri so jim pojasnili: "Da imajo interni register artroplastike že od leta 2002, da se je digitalizacija začela že v drugi polovici 90-ih let prejšnjega stoletja... Kar je absolutno drugače od vseh drugih bolnišnic v Sloveniji na tem področju."

Gre za samoiniciativnost in dolgoročno gledanje zavoda, je prepričana Delićeva. V Sloveniji nimamo javnega registra medicinskih pripomočkov, v katerem bi lahko bolniki, stroka ali splošna javnost pridobili verodostojne informacije o zapletih s pripomočki, ki jih uporabljajo, zato so zbrani podatki raziskovalcem v veliko pomoč. A ne le njim: "Jih bomo v zelo kratkem v nekem skupnem zbirnem mini registru oziroma mini evidenci na spletni strani Oštro.si objavili. Tako si bodo lahko vsi slovenski pacienti z vgrajenimi kolki ali koleni pogledali koliko je takšnih protez kot jih imajo še drugod po Sloveniji in podobne stvari."

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani opravila slabo četrtino vseh operacij menjave kolkov in slabo tretjino menjav kolenskih sklepov v Sloveniji. Statistični podatki kažejo, da pri tovrstnih operacijah pri njih večinoma ni bilo zapletov.

Prispevek Mateje Brežan:


Zadnji prispevki