Trenutno se predvaja:
11. marec 2019 ob 18:46 Novice

Osebni podatki iz izolske bolnišnice dostopni na Googlu, v vodstvu mirijo paciente

Informacijski pooblaščenec je bil v petek obveščen, da naj bi bilo mogoče prek iskalnika Google pridobiti večjo količino osebnih podatkov pacientov Splošne bolnišnice Izola. V Izoli so nemudoma ukrepali, v soboto do vsebin ni bilo več mogoče dostopati.
Radio Koper|bolnišnica izola
V vodstvu bolnišnice so pojasnili, da je šlo za napako v okviru storitve spletnega naročanja, ki so jo lani ukinili. Foto: Radio Koper

Prek Googla so bili dostopni izvidi in napotnice Slovencev, ki so se naročili na pregled v bolnišnici Izola. A niso bile objavljene izvorne datoteke, ampak njihovi posnetki, ki jih je naredil iskalnik Google, je pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik:

"Kaj se je v tem konkretnem primeru dogajalo s podatki, bo pokazal inšpekcijski nadzor. Absolutno je treba pogledati, kolikokrat se je dostopalo do teh podatkov, kdo je dostopal do teh podatkov, ali ima bolnica zagotovljeno sledljivost, da bomo ugotovili kaj in koliko časa se je s temi podatki dogajalo."

Bolnišnica je po obvestilu informacijske pooblaščenke takoj ukrepala in od Googla zahtevala umik podatkov. Napako v sistemu so opazili že lani in prepričani so bili, da so jo odpravili, je dejal direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin:

"Takrat v letu 2018 smo začeli z e-naročanjem. Mi smo menili, da je v redu, da človek priloži kakšno potrdilo, dokument zaradi kasnejše boljše obravnave. Direktno do vsebine nihče ni mogel, še danes nihče nima podatkov, lahko je dobil tako imenovane pomanjšane sličice, iz česar si ni mogel in si ne more nič pomagati. Že takrat smo to ugotovili in smo zaprli možnost dodajanja dokumentov."

Nardin je še zagotovil, da njihov notranji informacijski sistem s podatki pacientov ni povezan s spletno stranjo in od tam ni ušel noben podatek. Opozoril je še, da vsak napredek prinaša tveganje in popolne računalniške varnosti ni mogoče zagotoviti.

Mateja Rolih Maglica


Zadnji prispevki