Trenutno se predvaja:
24. oktober 2019 ob 09:45 Novice

Osnovna šola Draga Bajca Vipava praznovala 50 let od odprtja nove šole

Ob jubileju so v tamkajšnji športni dvorani pripravili slovesnost in razstavo o zgodovini šole, ki jo je nekdaj obiskovalo skoraj enkrat več učencev kot danes.
Radio Koper/Meta Škvarč|
Osnovna šola Draga Bajca Vipava Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Ker je bila nekdanja šola v starem jedru Vipave premajhna, so novo šolo odprli leta 1969. V novi stavbi je bila prostorska stiska, saj so v tistem času nekatere vaške šole ukinili in jih pridružili vipavski, se spominja učiteljica Ana Kobal:

"V razredih je bilo veliko učencev, precej več kot danes, tudi po 34 učencev. Telovadnice ni bilo, garderob niso imeli, te so bile kar po hodniku. Seveda je bila velika gneča. Niti jedilnice ni bilo. Jedli so ob mizah, stoje. Ni primerjave z današnjim časom."

Staro šolo so zaprli leta 1979, ko se je del učilnice porušil. Vse oddelke so preselili na novo lokacijo. Sprva je pouk zaradi prostorske stiske potekal v treh izmenah, z leti pa so novo šolo dogradili. Če je bilo nekdaj na Osnovni šoli Draga Bajca Vipava okrog 800 učencev, pa jih je danes nekaj več kot 400. S katerimi dejavnostmi jih pripravljajo na izzive 21. stoletja, je povedala ravnateljica Mojca Pev:

"Imamo računalniško učilnico, ki je včasih ni bilo. Imamo izbirni predmet in interesno dejavnost robotika. Trudimo se povezati tudi z Evropo, letos smo bili prvič na mednarodni izmenjavi učencev z Madžarsko. Imamo japonski krožek. To so interesne dejavnosti, ki jih včasih ni bilo."

Ivana Zajc


Zadnji prispevki