Trenutno se predvaja:
16. april 2020 ob 13:53 Novice

Padalstvo začasno odsvetovano

Jadralno padalstvo je v Posočju trenutno odsvetovano.
Foto: Zoran Račič
Foto: Zoran Račič

Društvo Adrenalin, ki vzdržuje in skrbi za vzletno-pristajalne točke v Občini Kobarid, se je odzvalo na priporočila Zveze za prosto letenje in Gorskih reševalnih služb, ki trenutno odsvetujejo ekstremne aktivnosti, kamor sodi tudi padalstvo. Posledično se še ni začel izvajati občinski odlok o uporabi vzletno-pristajalnih mest.

Leta 2016 sprejeti Odlok o določitvi vzletnih točk in pristajalnih mest na območju Občine Kobarid med drugim dovoljuje njihovo uporabo med 15. aprilom in 31. oktobrom s plačilom nadomestila. Tak odlok ima v državi samo občina Kobarid, a se zaradi trenutnih razmer še ne uporablja. Član društva Adrenalin, Klavdij Rakušček: "Izvajanje odloka pomeni prodajo dovolilnic tujcem. Vsak tujec, ki pride letet k nam, mora imeti dovolilnico za uporabo vzletnega mesta. Trenutno fizično ne moremo zagotoviti prodaje dovolilnic, ker so vsa prodajna mesta zaprta. Zato smo primorani odložiti začetek izvajanja odloka."

Tudi uporaba vzletno-pristajalnih mest je trenutno odsvetovana, kar domači jadralni padalci in zmajarji spoštujejo. "Pri nas letenje ni prepovedano, druge države imajo pravo prepoved. Vsak gre lahko letet, ampak se poskušamo držati priporočil, ki smo jih dobili."

Na spoštovanje priporočil opozarja tudi kobariški župan Marko Matajurc: "V kolikor pride do poškodbe, mora določeno število medicinskega in reševalnega osebja čisto nekam drugam, a je v teh trenutkih bolj potrebno za umirjanje in nadzor epidemije covida-19."

Priporočila Zveze za prosto letenje bo nadziralo medobčinsko redarstvo in kobariška civilna zaščita.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki