Trenutno se predvaja:
28. avgust 2019 ob 16:08 Novice

Pestro poletje brez redukcij

Domačini in turisti v slovenski Istri že nekaj dni ponovno pijejo vodo iz reke Rižane. Rižanski vodovod je tako uspel "preživeti" glavno poletno turistično sezone brez redukcij, ki bi lahko bile potrebne po nesreči vlaka s kerozinom.
Rižanski vodovod
Domačini in turisti v slovenski Istri že nekaj dni ponovno pijejo vodo iz reke Rižane, od sosednjih vodovodov pa zato odkupujejo manj pitne vode. Foto: arhiv Radia Koper

Tudi zaradi upoštevanja pozivov k varčni porabe pitne vode, je Rižanski vodovod preživel najbolj kritično obdobje - glavno poletno sezono, ki je tudi sicer težavna. A direktor Martin Preglej si z ekipo še ni povsem oddahnil:

"Upam reči, da smo to poletje zmagali. Ne pa samega dogodka, kerozin je v tleh prisoten, na vodni vir še ni prišel, upam, da nikoli ne bo. Mi smo še vedno v pogonu."

Dodaten odkup vode od istrskega in kraškega vodovoda, nadure zaposlenih - to so le nekateri stroški zaradi nesreče 25.junija. O zneskih Pregelj ne želi govoriti, zahtevke za plačilo so poslali Slovenskim železnicam infrastrukturi:

"Poslali smo jim zahtevka za junij in julij. V prihodnjih dneh jim bomo vse še podrobno obrazložili. Verjetno bodo oni to predali v reševanje zavarovalnici."

Skupina, ki išče nov vodni vir, je z delom sicer začela, nekoliko okrnjeno zaradi dopustov, dodaja Pregelj. Zbrali so dosedanje projekte.

"V septembru naj bi direkcija objavila razpis za nekoga, ki bi strokovno presodil varianto, ki bi jo lahko v tem mandatu začeli."

Rižanski vodovod bo za lastnike - to je štiri obalne občine, pripravil elaborat, ki predvideva povišanje cene vode. A kot zagotavlja Pregelj, to ni povezano z nesrečo, ampak s ceno elektrike in z višjimi cenami, ki jih je poleti uvedel Kraški vodovod.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki