Trenutno se predvaja:
27. november 2017 ob 16:18 Novice

Pipistrel bo izdeloval sestavne dele tudi v Vipavi

Direktor Ivo Boscarol napoveduje zaposlitev najmanj 70 delavcev. V prostorih nekdanjega podjetja Duka bodo nastajali tehnološko zahtevni deli za krila in trupe letal.
Foto: Pipistrel

Pipistrel se širi tudi v domačem okolju. Nedavno je družba odkupila proizvodno dvorano nekdanjega podjetja Duka v Vipavi. Tam bo proizvajala sestavne dele za Panthero in letalnik za mestni prevoz za Uber. Potrebe so velike in presegajo sedanje lastne zmogljivosti in zmogljivosti obstoječih dobaviteljev. Za delo v Vipavi bo Pipistrel tudi zaposloval.

Proizvodnja Pipistrelovega letala Panthera v Gorici je stekla. Začeli bodo s serijsko proizvodnjo, kar pa zahteva tudi proizvodnjo večjih količin sestavnih delov, kot so plastični elementi trupov in kril. Kljub temu, da imajo za takšne elemente več dobaviteljev, jih bodo zaradi velikih potreb izdelovali tudi sami. Direktor Ivo Boscarol je povedal: "Panthera in letalnik za Uber imata tako tehnologijo, da jo enostavno moramo imeti v hiši. Zato smo iskali dodaten prostor, kjer bi to lahko delali. V Ajdovščini ga ni."

Proizvodna dvorana nekdanjega podjetja Duka v Vipavi, na izhodu z avtoceste, s površino 4500 kvadratnih metrov, je idealna za tovrstno proizvodnjo, ki bo prinesla tudi precejšnje število novih zaposlitev. "Pipistrel bo imel v Vipavi v naslednjih dveh ali treh letih najmanj 70 novih zaposlenih," obljublja Boscarol.

Sicer pa je Pipistrel vstopil tudi v lastništvo letališča v Gorici v Italiji. Odkupil je že delnice podjetja, ki upravlja letališče: "Dogovarjamo se za odkup še drugega deleža, tako, da bomo imeli vsaj informacije in soodločali, kaj se bo z letališčem dogajalo." Zdaj imajo nekaj več kot triodstotni delež, upajo pa na odkup dodatnega 15-odstotnega deleža.

Sicer pa Pipistrel leto zaključuje uspešno, zaradi velikih naložb pa bo dobiček nekaj manjši kot v prejšnjih letih.

Prispevek Ingrid Kašca Bucik:


Zadnji prispevki