Trenutno se predvaja:
26. april 2016 ob 19:18 Novice

Pipistrel bo lahko prodajal tudi na Kitajskem

Kitajska delegacija, ki jo vodi namestnik ministra za promet, je ajdovskemu podjetju izročila certifikate, s katerimi lahko v najbolj naseljeni državi sveta prodaja tri modele ultralahkih letal
false

Po tem, ko sta slovenski minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in kitajski namestnik ministra za promet Feng Zhenglin včeraj podpisala memorandum o krepitvi sodelovanja in nadaljnjega razvoja na področju letalskega prometa, so visoki kitajski gostje ajdovskemu Pipistrelu danes izročili certifikate za tri letala, ki jih bo slovenski proizvajalec ultralahkih letal poslej lahko prodajal na Kitajskem.

Podpisani sporazumi na področju letalstva s Kitajsko pomenijo za Slovenijo veliko priložnost. Še posebej za ajdovski Pipistrel, ki je na Kitajskem prisoten že desetletje in mu je kitajski namestnik ministra za promet izročil tri nove certifikate za dva modela Virus in model Sinus, ki imajo na Kitajskem največ možnosti prodaje. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol: "Pipistrel je v tem trenutku edini tuji proizvajalec, ki ima na Kitajskem potrjena štiri letala. Potencial je res velik in zdaj je na nas, da vse to izkoristimo in unovčimo."

Pipistrel ima na Kitajskem pet predstavništev, odpira še tri. Sodeluje s kitajskim partnerjem Flying Tigers, hčerinsko firmo enega največjih letalskih prevoznikov: "Oni pričakujejo, da bodo v naslednjem letu samo za svoje potrebe naročili sto letal. Seveda pa je takih možnosti na Kitajskem veliko."

Zato bo Pipistrel pospešil dokončanje tovarne v italijanski Gorici, da bi lahko sledil naročilom. Prav tako načrtuje podvojiti ali celo potrojiti sedanjo proizvodnjo. Letala pa bodo delali tudi na Kitajskem, pravi Boscarol: "Na Kitajsko ne bomo ničesar selili, to je treba takoj povedati. Tam bomo imeli del proizvodnje za kitajski trg, ker enostavno tukaj ne moremo tako hitro povečati kapacitet."

Ker drugi proizvajalci nimajo certifikatov, bo potrebno hitro reagirati in izrabiti priložnost. Z aktivnostmi za izdelavo letal na Kitajskem bodo začeli že letos.

Prispevek Ingrid Kašca Bucik:


Zadnji prispevki