Trenutno se predvaja:
23. februar 2019 ob 09:52 Novice

Piranske maske prevzele oblast v mestu

Piranu je že ta teden zavladal pust. Ob veselju zamaskiranih otrok iz osnovnih šol in vrtcev ter številnih mimoidočih, ki so se zbrali na glavnem trgu, je Tartini slovesno zaprisegel, da bo v mesto pripeljal dobro voljo in nasmejane obraze.
Radio Koper/Lea Širok|
Piranske maske so odprle vrata pestremu pustnemu dogajanju, ki bo v prihodnjih dveh tednih zajelo vse občine Slovenskega primorja. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Radio Koper/Lea Širok|

Piranskim maskam z Giuseppejem Tartinijem na čelu je mestne ključe, in s tem simbolno tudi oblast, do konca karnevala predal župan Đenio Zadković, ki je nato dobil zlato masko. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Piranske maske so se zbrale pred občinsko hišo in župana Đenia Zadkovića pozvale k predaji mestnih ključev. Vodila sta jih skladatelj Giuseppe Tartini in njegova mama Caterina, ki sta se na trg pripeljala kar s kočijo. Dragan Klarica alias glasbenik Tartini je po prevzemu oblasti povedal, da se v palači obeta veliko pospravljanja in dela, a tudi rajanja.

"Mi lahko veseli, neobremenjeni, počnemo velike zadeve, tako da bo v vsakem primeru rajanje skupni imenovalec te zgodbe."

Po predaji oblasti je župan dobil zlato masko. Tako se bo lahko drugega marca udeležil že 17-ega Velikega pustnega plesa v Tartinijevem gledališču.

"Počaščen sem, da sem v družbi teh dobrih ljudi, ki delajo tako kvalitetno na tako visokem nivoju, da ohranimo to, kar je naša dediščin," je dejal Zadković.

Letošnja tema tradicionalnega plesa so angeli in demoni. Nagrada za najboljši kostum je zlata maska, ki jo je izdelala Loredana Musizza iz Vabrige pri Poreču. Povejmo, da so prav v njenem laboratoriju nastale tudi maske za Kubrickov film Široko zaprte oči. Kot poudarja Fulvia Zudić iz italijanske skupnosti, bo konkurenca za nagrado v Piranu tudi letos velika.

"Slišala sem, da so skupine, ki se vsako leto 'tepejo' za prvo nagrado tukaj iz Pirana, ene gospe, včeraj že začele delati."

Tradicionalni piranski pustni ples soorganizirata samoupravna italijanska skupnost in občina.

Lea Širok


Zadnji prispevki