Trenutno se predvaja:
20. julij 2019 ob 16:02 Novice

Piranski občinski svet vendarle potrdil naložbo v ribiško pristanišče Seča

Investicijski načrt za ribiško pristanišče Seča je dobil zeleno luč. Občina lahko kandidira za nepovratna sredstva Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo v višini dobrih dveh milijonov evrov.
Matej Rodela|Jernejev kanal
Ureditev Seče bi bila povezana tudi z urejanjem Jernejevega kanala. Foto, Radio Koper

Piranski svetniki iz vrst Levice, SDS in Gibanja za občino Piran so izredno sejo zapustili, ker po njihovem mnenju zanjo niso bili izpolnjeni pogoji, oziroma, naj bi bila nezakonita. Kljub temu ureditev ribiškega pristanišča podpirajo. Gabriel Franca, GZOP:

"Ampak na tak način, da je transparenten, da se krajani strinjajo, da imajo možnost vplivat na projekt in da imajo možnost izrazit svoje mnenje."

Župan Dženio Zadković je ostro zavrnil očitke o nelegitimnosti seje. Odločitev svetnikov na prejšnji seji je bila v nasprotju s proračunom, kjer je ribiško pristanišče že predvideno, je pojasnil. In z morebitno izgubo dobrih dveh milijonov evrov bi oškodovali občinsko premoženje. Občinski svet pa je zdaj potrdil še sklep o prometni ureditvi vzdolž Jernejevega kanala, kar so zahtevali krajani. Sicer pa je urejanje pristanišča v Seči zgodba z dolgo brado. Glavna težava je bilo odlaganje mulja ob poglabljanju pristanišča. Po več kot desetletju in tudi javnih predstavitvah naložbe, so letos končno našli rešitev, dodaja župan:

"Je bilo potrebno pridobit ogromno dokumentacije, in če iskreno povem, Ljubljana je pripravljena na to zadevo, čakala je samo naš da."

Od skupno treh območij je sečoveljsko največje, kjer je mogoče gojiti školjke, in edino za gojenje rib v slovenskem morju. Ribiško pristanišče v Seči je zato ključnega pomena za razvoj marikulture, pojasnjuje školjkar Mitja Petrič. In poudarja, da gre za nepovratna sredstva, ki so strogo namenska:

"Torej, ali se ga porabi za ribiško pristanišče, ali tega denarja iz Evrope ne bo, tako da bi bil res pravi nonsense, če se to ne bi izkoristilo."

Po najboljšem scenariju bi bilo lahko pristanišče Seča zgrajeno že do prihodnjega poletja.

Lea Širok


Zadnji prispevki