Trenutno se predvaja:
20. januar 2020 ob 12:36 Novice

Pivčeva Šarcu: "Desus ostaja trden del koalicije!"

Dopoldan sta se sestala nova predsednica stranke Desus Aleksandra Pivec in predsednik vlade Marjan Šarec. Pivčeva je premierju zatrdila, da stranka ostaja trden del koalicije. Sobotni kongres pomeni vrnitev nekaterih Primorcev v vrh stranke upokojencev.
Sobotni kongres pomeni vrnitev nekaterih Primorcev v vrh stranke upokojencev. Foto: BoBo
Sobotni kongres pomeni vrnitev nekaterih Primorcev v vrh stranke upokojencev. Foto: BoBo

Ministrstev po napovedanem odstopu Karla Erjavca ne bodo menjali, tako da bo moral Desus poiskati novega obrambnega ministra. To bodo storili po uradnem odstopu, ki ga mora premier prej sprejeti. Prva, ki je novoizvoljeno predsednico Desusa Aleksando Pivec po razglasitvi rezultatov glasovanja objela, je bila Anita Manfreda, do lani poleti predsednica sveta zavoda šempetrske bolnišnice, in direktorica občinske uprave v občini Brda. V soboto so jo izvolili za podpredsednico, zdaj se mora novo vodstvo sestati:

"Najprej moramo konstituirati organe, ki so bili izvoljeni na kongresu. Nato bomo začeli delati. Sprememba prinaša svežino, povezovanje, odprtost, ki smo jih imeli tudi do sedaj, a niso bili tako izraženi."

Da bi člani, ki so glasovali za Karla Erjavca, Desus zapustili ali ustanovili svojo stranko, Manfreda ne verjame. Poslanec Branko Simonovič je pričakoval, da bodo člani s kongresa odšli bolj enotni, a se to, pravi, ni zgodilo: "Ne, nisem mu zaril noža v hrbet, saj podpore Erjavcu niti nisem napovedoval. A tudi moj glas na rezultat ne bi vplival."

Poslanska skupina se s Pivčevo sestane jutri. Vprašanje je namreč, ali bo imela koalicija dovolj glasov za potrditev novega bodočega obrambnega ministra.

"To bo ena prvih točk, o kateri se moramo pogovoriti v poslanski skupini. Saj vemo, da je pri glasovanju o ministrici Mlinarjevi ravno en naš poslanec glasoval proti. Verjamem, da se bomo toliko poenotili, da se bomo našli ", prepričan Simonovič.

V izvršni odbor je bil izvoljen tudi Tomaž Gantar, ki je v preteklosti večkrat izrazil nasprotovanje Karlu Erjavca: "Če se v soboto ne bi zgodilo to, kar se je, bi se umaknil iz stranke, tako pa ostajam," nam je povedal Gantar.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki