Trenutno se predvaja:
16. januar 2020 ob 12:49 Novice

Plan B za pristanišče Seča

Piranska občina že pol leta čaka na odločitev Agencije za okolje glede gradnje ribiškega pristanišča v Seči. Gradnji novih pomolov ostro nasprotujejo tri civilne pobude in predlagajo plan B za Sečo.
Obstoječih pomolov ni mogoče nadgraditi za dva metra in obenem za dva metra poglobiti morsko dno, kar predvideva projekt. Foto: Radio Koper
Obstoječih pomolov ni mogoče nadgraditi za dva metra in obenem za dva metra poglobiti morsko dno, kar predvideva projekt. Foto: Radio Koper

Soglasje je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja. Brez gradbenega dovoljenja občina ne more oddati vloge za okrog dva milijona evrov, ki bi jih za pristanišče lahko pridobila iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Direktor piranskega Okolja Gašpar Gašpar Mišič ob vsem meni, da je projekt nasedel predvsem zaradi napačnega pristopa in strokovnih napak iz preteklosti.

Piranska občina je gradnjo ribiškega pristanišča v Seči začela načrtovati leta 2016. A so geomehanske raziskave in analize takrat naredili zgolj vzdolž Jernejevega kanala. Zato je piransko Okolje, ki od lani vodi projekt, naročilo nove raziskave in več vrtin do globine 25 metrov na območju pristanišča. Te so pokazale, da dno tam ni muljasto kot v kanalu, temveč glineno. In to pomeni tudi drugačen način gradnje pomolov. Direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič.

"Geomehanske raziskave so pokazale tisto, kar bi morali vedeti že leta 2016. In če bi imeli takrat vse to narejeno, bi danes že imeli gradbeno dovoljenje in bi lahko že začeli graditi pristanišče oziroma bi ga lahko začeli graditi že leta 2018."

Zdaj je tudi povsem jasno, da obstoječih pomolov ni mogoče nadgraditi za dva metra in obenem za dva metra poglobiti morsko dno, kar predvideva projekt. V takšnem primeru je mogoča le novogradnja, ugotavlja geomehanska analiza. Temu pa nasprotujejo v civilnih pobudah in predlagajo zgolj prenovo obstoječega pristanišča in ureditev okolice, brez poglabljanja Jernejevega kanala. Pripravljene smernice so pred mesecem predstavili na sestanku s projektantom in Okoljem. Vendar je v tem trenutku pomembno predvsem, ali bo Agencija za okolje zahtevala celovito presojo vplivov na okolje. V tem primeru se bo vse zamaknilo za vsaj eno leto, pojasnjuje Mišič:

"Kaj se bo v tem času zgodilo, bomo govorili še enkrat z ministrstvom, ali nas bo ta denar počakal, ali ne. Ali pa gremo v varianto B, se pravi, v tem obsegu, kakršen je sedaj, z nekaj manjšim obsegom izboljšanja del za ribiče in ribogojce, in da vsaj nekaj tega denarja počrpamo."

Roki so zelo tesni. Če bo ureditev ribiškega pristanišča v Seči sofinanciral evropski sklad, morajo biti namreč vsa dela zaključena že do konca leta.

Lea Širok


Zadnji prispevki