Trenutno se predvaja:
10. april 2019 ob 14:14Novice

Planinsko društvo Nova Gorica praznuje 70 let

Planinsko društvo Nova Gorica je sinoči v Slovenskem narodnem gledališču slavnostno obeležilo 70-letnico delovanja. Poleg osnovnega poslanstva – vodenja pohodov in planinskih tur – ima društvo pod svojim okriljem številne uspešne odseke.
PD Nova Gorica
Planinski dom Lepena, za katerega skrbi novogoriško planinsko društvo. Foto: PD Nova Gorica

V Sloveniji je 289 planinskih društev s skoraj 60 tisoč člani, kar jih uvršča med najbolj množične nevladne in prostovoljske organizacije. Novogoriško jih šteje okrog 800. Pred kratkim izvoljena predsednica Franka Zega je povedala, da društvo igra pomembno vloga v tem delu Primorske.

"Zelo aktivni so v mladinskem odseku, ki skoraj vsako leto organizira tabore, skoraj mesečno ali tedensko organizira izlete. Vodniško-izletniški odsek je tudi aktiven, saj na leto popelje na izlete in ture čez 1200 ljudi. Zelo dejavni so tudi turni kolesarji, alpinisti imajo tečaj za alpiniste pripravnike."

Že v letošnji planinski sezoni nameravajo po lažjih hribovskih poteh voditi tudi invalide, pove Zega:

"To je sicer pri Planinski zvezi (PZ) ena nova zvrst, kar pomeni, da bodo za to usposobljeni člani dali poudarek in možnost tudi, da si invalidi ogledajo našo naravo in gorski svet. Imamo že dve kandidatki pri mladinskem odseku, ki bosta opravili tečaj pri PZ. Upam, da bo to pri nas zaživelo v obliki sekcije. Ko bo PZ ustanovila komisijo, bomo ustanovili odsek za delo z invalidi."

Tudi odsek za varstvo gorske narave je bil ustanovljen pred kratkim. V svojih vrstah imajo ene najbolj aktivnih članov v Sloveniji; letos pripravljajo že četrti naravovarstveni tabor za otroke. Planinsko društvo Nova Gorica oskrbuje postojanke na Krnu, pri Krnskih jezerih in na Lepeni. Pod njihovo oskrbo sodita tudi koči na bližnjem Trstelju in Kekcu, ki sta priljubljeni izletniški točki Novogoričanov.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki