Trenutno se predvaja:
23. oktober 2019 ob 13:39 Novice

Po zgledu Uberja morski prevozi med kraji ob slovenski obali

Projekt vodi podjetje Emigma, ki razvija aplikacijo, s katero bo mogoče ponudnika poiskati in prevoz plačati.
Radio Koper/Jaka Ivančič|
Inovativna aplikacijska platforma bo povezala potnike in lastnike plovil. Foto: Jaka Ivančič
Turistično združenje Portorož

Projekt so včeraj predstavili na novinarski konferenci. Foto: Turistično združenje Portorož

K sodelovanju pri projektu, ki vrata odpira prihodnje poletje, so pritegnili turistične delavce v slovenski Istri, računajo pa tudi na ribiče, ki bi s prevozi lahko dobili dodaten vir zaslužka.

Prevozi po morju so namenjeni tako prebivalcem kot obiskovalcem, je povedala vodja projekta Katja Kavšek iz podjetja Emigma:

"Namen projekta je vzpostaviti morske poti, torej prevoz med točkami med samimi kraji. Ne gre zgolj za navadna pristanišča, tukaj govorimo tudi o drugih vstopnih točkah, ki se bodo v sodelovanju z Upravo za pomorstvo, še dogovorile."

Med ponudnike prevozov po morju se bodo lahko vključili vsi imetniki plovil, ki bodo registrirali dejavnost in se ustrezno izobrazili, je povedal Arturo Steffe, ki je zadolžen za izobraževanje:

"Da bodo bodoči prevozniki imeli vsa potrebna znanja za varnost na morju, in jih bom podučil tudi kar se tiče mornarskega dela veščin, same navigacije, tudi ekološkemu delu bomo dali poudarek."

Projekt vzpostavitve morskih prevozov pozdravljajo turistični delavci, ki v mobilni aplikaciji vidijo številne možnosti za nova doživetja obiskovalcev slovenske Istre. Iz turističnega združenja Portorož Igor Novel:

"Zgodi se, da si turisti želijo morja, ostanejo pa na zemlji. Prav zato, delamo na takih projektih, ki bi oživeli turistične produkte na morju."

Mobilna aplikacija je enostavna za uporabo, zatrjuje Mitja Vatovec iz podjetja Emigma, ki aplikacijo razvija:

"Vsaka aplikacija ima prepoznavo geolokacije. Na mapi bo uporabnik videl, katera plovila so v bližini. Kliknil bo nanj in ta ponudnik mu bo odgovoril, ali je zaseden ali prost. Po principu Uberja."

V projekt so vključene vse štiri obalne občine, saj snovalci želijo s prevozi po morju povezati kraje od Debelega rtiča do Dragonje. Vsak ponudnik prevozov bo imel na plovilu bokobrane z vtisnjeno blagovno znamko aplikacije, da bodo plovila ponudnikov prepoznavna na morju in v pristanišču.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki