Trenutno se predvaja:
16. november 2017 ob 18:29 Novice

Poenostavljen način zbiranja podatkov o najemnikih in turistih

Izvajalci nastanitvene dejavnosti bodo morali podatke o stanovalcih posredovati le Ajpesu namesto trem organom.

Izvajalci nastanitvene dejavnosti morajo podatke o svojih gostih zdaj posredovati na tri različne naslove: občini, policiji in statističnemu uradu. Kmalu bo drugače. Gostitelji bodo namreč po novem poročali le Ajpesu, ki bo tako vzpostavil skupno bazo podatkov za različne uporabnike. Zanimanje za spremembe je izredno veliko; posveta o novostih na področju registracije nastanitvenih obratov in poročanja v turizmu se je v Kopru udeležilo kar okrog 150 ljudi.

Ponudniki turističnih namestitev oziroma gostitelji bodo morali svoje nastanitvene obrate od prvega decembra letos do konca februarja prihodnje leto vpisati v register. Kot pojasnjuje Irena Murnc z Ajpesa, lahko to storijo prek spletne aplikacije Ajpes, pri čemer potrebujejo pooblastilo in kvalificirano digitalno potrdilo, oziroma lahko postopek vpisa opravijo tudi na eni od dvanajstih izpostav Ajpesa po Sloveniji.

Spremenjeno bo tudi poročanje podatkov o gostih, prenočitvah in turistični taksi, obrazci knjige gostov bodo drugačni, dodaja Sanja Potušek z Generalne policijske uprave: "Ne bo jim več treba kupovati debele knjige gostov, ampak bodo sami lahko natisnili toliko prijavnih obrazcev, kolikor jih bodo potrebovali. Poročali bodo lahko fizično, na policijski postaji, oziroma bodo uporabili elektronski sistem policije, ki je že objavljen na naši spletni strani. Smo še vedno papirni in elektronski, ampak v malo drugačni obliki."

Iz skupne baze bo zajemal podatke tudi statistični urad. Apolonija Oblak Flander s Statističnega urada pravi, da bo izjema le prehodno obdobje: "Za to prehodno obdobje, gre za januar, februar in marec, bomo prosili nastanitvene obrate, da nam podatke sporočijo na statistični urad. V primeru, če so za kak mesec že posredovali podatke v nov sistem, nam za ta mesec podatkov ne bo treba posebej posredovati."

Udeležence je med drugim zanimalo, kako bo z registracijo nastanitvenih obratov sezonskega značaja, in ali bo izračun turistične takse avtomatičen. Odgovarja Tamara Kozlovič s Turistične organizacije Koper: "Vsaj kar se tiče istrskih občin, ki uporabljamo to spletno aplikacijo, bodo vsi nastanitveni ponudniki prejeli obvestilo z nakazilom, ki ga morajo izvesti 25. v mesecu."

Prihodnji mesec bo podoben posvet, kot je bil v Kopru, še v Portorožu.

Daljši prispevek Jasne Preskar lahko poslušate prek povezave nad besedilom.


Zadnji prispevki