Trenutno se predvaja:
2. avgust 2020 ob 09:10 Novice

Poletnemu dogajanju na Obali dajejo utrip manjše prireditve

Epidemija novega koronavirusa je največ prilagodljivosti in ustvarjalnosti terjala od organizatorjev javnih prireditev. Obalne občine so se različno odzvale na nove razmere, vse pa povezuje usmerjanje v organizacijo manjših, butičnih dogodkov.
V Kopru za nekaj koncertnih užitkov poskrbi festival Poletje z biseri. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
V Kopru za nekaj koncertnih užitkov poskrbi festival Poletje z biseri. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Ob vpeljavi ukrepov zoper širjenje koronavirusa so bili organizatorji postavljeni pred dejstvo, da so vsi javni dogodki odpovedani. S preklicem epidemije in sproščanjem ukrepov so se organizatorji soočili predvsem z izpolnjevanjem zahtev Nacionalnega inštituta za javno zdravje, pojasnjuje vodja službe za odnose z javnostmi na Mestni občini Koper Marina Jelen:

"Danes so spet v veljavi določeni ukrepi, ki precej omejujejo število obiskovalcev in tudi organizatorjem nalagajo posebne varnostne režime. Poseben izziv je na takšen način organizirati prireditev in ljudem nekaj ponuditi. Trudimo se po svojih močeh, občina je tudi naknadno določila še en datum, na katerega so se organizatorji lahko prijavili za sofinanciranje prireditev. Tako smo pripomogli, da kljub vsemu nekaj organizirajo in ponudijo ljudem."

V Izoli že nekaj časa razmišljajo, kako bi predrugačili tradicionalni Ribiški praznik, o uvedbi manjših dogodkov so razmišljali že v začetku leta. Zvonka Radojevič iz Centra za kulturo, šport in prireditve Izola:

"V Izoli smo že v začetku leta zastavili pester program dogajanja na različnih prizoriščih. Korona nam je dnevno spreminjala pogoje, postavila nam je izziv. Izkazalo se, da naš koncept izogibanja večjih tradicionalnih prireditev, ki so morda že preživete zamenjamo. Mestno jedro skušamo oživljati z različnimi manjšimi programi, kar se je izkazalo kot pravilen ukrep."

V najmlajši obalni občini so se odločili, da bodo zaradi izpada prihodkov in epidemije covid-19 odpovedali organizacijo festivala Poletje v Ankaranu. Podžupanja Občine Ankaran Barbara Švagelj nam je pojasnila, da so se kljub neugodnim razmeram za organizacijo prireditev odločili, da nekatere manjše dogodke vendarle ohranijo.

"Pri tem smo si zadržali nekaj možnosti za organizacijo nekaj manjših prireditev, tako da smo v tem okviru sodelovali pri organizaciji treh prireditev v sklopu Primorskega poletnega festivala, ena še pride. Nekaj teh aktivnosti pa smo namenili tudi najmlajšim, tako da imamo vsako sredo lutkovne delavnice na dvorišču pred ankaransko knjižnico. Zaenkrat situacija s širjenjem okužb ni najbolj rožnata, zaradi tega še ne načrtujemo kakšnih večjih prireditev."

V Piranu ga je najbolj skupil projekt Tartini 250, kjer zaradi spremenjenih razmer niso izvedli vseh načrtovanih dogodkov. Erika Čok s piranske občine nam je pojasnila, da si občina z bogato kulturno dediščino ne more privoščiti kulturnega vakuma.

"To poletje smo izvedli že več kulturnih dogodkov, naj omenimo delovanje Mediadoma Pyrani, ki predstavlja odličen primer delovanja v času covida. Vsebine je prenesel na splet in se odlično odzval na nove razmere. Sicer pa se bodo prireditve nadaljevale po ustaljenih tirnicah, ki jih narekuje stroka."

Vsi sogovorniki so poudarili, da se bodo sproti prilagajali trendu širjenja novega koronavirusa, v vsakem primeru pa ostajajo skupno vodilo zdravstvene smernice, ki jih bodo narekovali epidemiološki strokovnjaki.

Blaž Maljevac


Zadnji prispevki