Trenutno se predvaja:
8. december 2019 ob 10:04 Novice

Pomorska šola bo izobraževala ribiče

V Sloveniji že več desetletij nimamo posebnega izobraževanja za ribiče. Od prihodnjega februarja bodo za to spet poskrbeli na srednji pomorski šoli v Portorožu.
Prostori Srednje pomorske šole v Portorožu. Foto: Lea Širok
Prostori Srednje pomorske šole v Portorožu. Foto: Lea Širok

Ribiči bodo namreč na tečajih lahko pridobili različna znanja, kakor tudi pooblastilo mornar-motorist, ki odpira možnosti zaposlitve na ladjah. Izobraževanje bo prvi dve leti brezplačno, saj ima šola v ta namen na voljo dobrih 250 tisoč evrov, od katerih bo 85 odstotkov prispeval Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo. V teh dneh eno od učilnic že preurejajo v pravo ladijsko ambulanto, v kateri bodo tečajniki urili osnove ladijskega zdravstva.

Raznovrstne tečaje povezuje že sam naslov projekta: Ribič naj bo. Namenjeni bodo ribičem, a tudi dijakom smeri plovbni tehnik ter zaposlenim v organizacijah, ki so tako ali drugače povezane z morskim okoljem. Glavni cilj je izobraziti ribiče in povečati njihovo usposobljenost za delo na ladji. To jim bo med drugim omogočala sodobna učna oprema. "To predstavljajo učila, sredstva za iskanje in reševanje na morju ter oprema učilnice za ladijsko zdravstvo. S pomočjo slednje ponujamo tudi tečaje prve pomoči in malo višji nivo preventive na morju, v nabavi so tudi simulatorji za krmarjenje." nam je pojasnila vodja projekta na šoli Bojana Ljubec. Pridobljeno znanje bo ribičem omogočalo dodatne vire zaslužka, ki jih ponuja denimo turizem. "Tako bi dejansko poudarili vlogo ribištva kot gospodarske dejavnosti in kulturne dediščine, ter pomena rib v prehrani in kot gastronomski zaklad." še dodaja Ljubčeva.

Prehajanje ribičev v druge, bolj zelene panoge, spodbuja Evropska unija, pojasnjuje ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran Bojan Butinar: "Ker je izlov previsok in je ribji fond čedalje manjši, je tudi potreba po izobraževanju ribičev drastično narasla. Žal posebno izobraževanje za ribiče že nekaj desetletij ne obstaja." Tečaji na srednji pomorski šoli, ki se bodo začeli prihodnjega februarja, bodo tako po dolgem času prvo sistematično izobraževanje za vse ribiče.

Lea Širok


Zadnji prispevki