Trenutno se predvaja:
20. avgust 2019 ob 09:36 Novice

Ponaredki policistov za večjo prometno varnost

Za večjo prometno varnost v zgornjem Posočju bodo od zdaj skrbele tudi silhuete policista in policistke z merilnikom hitrosti. Voznike naj bi opozarjale na nevarnosti na cestah, predvsem pa jih spodbujale k zmanjšanju hitrosti vožnje.
Radio Koper
Silhuete, ki so v naravni velikosti človeka, je Agencija za varnost prometa simbolično predala v uporabo policiji. Foto: Občina Kobarid/FB

Pet plastičnih silhuet policistov z merilnikom hitrosti bo med Kobaridom in Trento na mestih prometnih nesreč s smrtnim izidom ali s hudimi telesnimi poškodbami. Komandir Policijske postaje Bovec Damjan Žagar:

"Kritičnih točk imamo veliko. Silhuet je zadosti, tako da jih sedaj premikamo po teh točkah."

Kar osem od enajstih smrtnih žrtev na območju novogoriške Policijske uprave je življenje izgubilo v štirih prometnih nesrečah v zgornjem Posočju. Namen silhuet, katerih strošek znaša nekaj čez 500 evrov, pa je po besedah vršilke dolžnosti direktorice Agencije za varnost prometa Vesne Marinko predvsem:

"Da odvrnemo tujce od prehitre vožnje na naših cestah."

Sestali so se tudi z odgovornimi za prometno varnost v Italiji in Avstriji. Da poenotijo prometne znake z opozorili motoristom, dodaja župan Kobarida Marko Matajurc:

"Predlagal sem tudi, da bi se naredil enoten zemljevid za to območje, ki opozarja na ceste, ki so nevarne za motoriste."

Pripravljajo pa še druge ukrepe za večjo prometno varnost, poudarja Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar:

"Razmišljamo o tem, da bomo podali spremenjen predlog zakona o nalogah in pooblastilih policije, upoštevaje seveda odločbo Ustavnega sodišča."

To se nanaša na uvedbo tehničnih sredstev za avtomatsko prepoznavanje registrskih tablic.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki