Trenutno se predvaja:
8. december 2020 ob 12:00 Novice

Popovič z referendumom do parka na območju Toncityja?

Na koprski občini so prejeli pobudo za začetek postopka za razpis referenduma. Če bo do njega prišlo, bodo občani odločali o tem, ali se odlok, s katerim je občinski svet na zadnji seji razveljavil prostorski načrt za centralni park, uveljavi.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Občinski svetnik in nekdanji župan Boris Popovič je napovedal, da začenja postopek za razpis referenduma. Pobudo zanj so posredovali na občino, podkrepili so jo z več kot tisoč podpisi občanov, zbrali so jih konec tedna. A to še ni dovolj. Referendum bo razpisal občinski svet, če bo to zahtevalo najmanj pet odstotkov volivcev v občini. Občina bo, če bo pobuda popoldan, določila rok za zbiranje overjenih podpisov na upravni enoti.

In kaj želi pobudnik v Kopru? Zmotilo ga je, da je bil dosežen dogovor z lastniki zemljišč med sodiščem in nakupovalnim središčem, da bodo na svoji zemlji spet lahko gradili. Ko je občino vodil Popovič, je občinski svet namreč odločil, da bo na zasebnem zemljišču, kjer je bil večinski lastnik Milan Mandarić, nastal centralni mestni park. Odlok o tem pa je občinski svet pred tedni razveljavil. In o tem bi odločali občani, če bo prišlo do referenduma. Zakon o lokalni samoupravi podrobno ureja naknadni referendum in pravi: akt občine je zavrnjen, če proti glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev.

Lahko izvedbo zamakne epidemija in z njo povezane omejitve? Primer iz Rogaške Slatine kaže, da ne. Tam bodo občani prav ta konec tedna odšli na volišča. Ministrstvi za javno upravo in notranje zadeve sta v tem primeru menili, da s pravno-formalnega vidika za izvedbo referenduma ni ovir. Nacionalni inštitut za javno zdravje je referendum odsvetoval.

V Kopru je zdaj na potezi občina, ki včeraj prejeto pobudo preučuje.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki