Trenutno se predvaja:
17. januar 2019 ob 14:07 Novice

Poštni delavci zaradi preobremenjenosti razmišljajo o stavki

Zaposleni na Pošti Slovenije znova opozarjajo, da se soočajo s preobremenjenostjo, ki je kriva za vse več zdravstvenih težav ter bolniških odsotnosti. Sindikata med članstvom preverjata pripravljenost na zaostrovanje stavkovnih aktivnosti.
BoBo
Vodstvo pošte je delavcem ponudilo zvišanje regresa ter potnih stroškov, a v sindikatu pravijo, da je zdravje pomembnejše od denarja. Foto: BoBo

Kljub lanskemu dogovoru o dvigu plač je v Pošti Slovenije vse več nezadovoljnih zaposlenih. Zaradi preobremenjenosti se, pravijo, povečuje število poškodb pri delu, družba pa po številu bolniških staležev državno povprečje presega za 60 odstotkov, je povedal pooblaščenec Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič:

"Povprečno na dan skozi celo leto je od 200 do 300 odsotnih zaradi bolniških, največ punc na okencih in poštarjev. Pozimi pa, ko so viroze oziroma mraz – delamo tudi zjutraj zaradi dostave časopisov, v snegu in ledu po Slovenji, z motorji brez zimskih gum, v temi in vedno več je padcev – smo lani in predlani prišli tudi do 500."

Že maja so delodajalcu z drugim reprezentativnim sindikatom predstavili zahteve za ureditev delovnih pogojev. Ta jim je v zadnjem mesecu ponudil dvig regresa, potnih stroškov in nekaterih dodatkov ter uskladitev plač, v zameno pa bi morali za dve leti zamrzniti sindikalne aktivnosti.

"Decembra smo na zboru člane povprašali in so nas podprli. Strinjajo se, da je denar pomemben, vendar ni na prvem mestu. Kajti ljudje dajejo odpovedi, ravno zaradi omenjenih razlogov, in odhajajo na nižje plačana delovna mesta."

Člani se morajo do prihodnje srede izreči o podpori stavki oziroma sprejemu ponujenega dogovora, v sindikatu pa pričakujejo, da se bo vpletel tudi lastnik, torej država.

V Pošti Slovenije pravijo, da so že doslej sprejeli veliko ukrepov za izboljšanje pogojev dela. Med drugim dodatne zaposlitve v dostavi, ukinitev sobotne dostave, ki se izvaja le v ožjih okoliših pošt ter aktivnosti v zvezi s strojnim in ročnim zlaganjem nenaslovljene direktne pošte. Vsebine trenutnih pogajanj pa da ne morejo komentirati. Ali bo prišlo do stavke, bo tako jasno sredi prihodnjega tedna.

Mateja Rolih Maglica


Zadnji prispevki