Trenutno se predvaja:
11. december 2018 ob 14:54 Novice

Potrjena prisotnost legionele v šoli in vrtcu na Prestranku

Zaposleni že od prvega suma pred tednom opravljajo zaščitne ukrepe in ravnateljica zagotavlja, da so otroci na varnem.
Osnovna šola Prestranek. Foto: Radio Koper

V nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so potrdili, da je v vodovodnem sistemu Osnovne šole in vrtca Prestranek, tako v topli, kot tudi v hladni vodi, prisotna legionela. Na šoli so sicer že prejšnji teden, ob postavitvi suma na to bakterijo, izpeljali vse potrebne ukrepe za zaščito otrok in zaposlenih.

V sklopu rednega nadzora vode na šoli in v vrtcu so vzorčevalci posumili, da je v vodovodnem sistemu prisotna legionela, zato je vodstvo šole že prejšnji teden otrokom prepovedalo piti vodo. Ta je sicer pitna, vendar pa bi bili otroci lahko bil izpostavljeni nevarnosti ob vdihavanju aerosola - drobnih kapljic, ki se razpršijo v zrak ob odpiranju pip. Uradni rezultati pa so na šolo prišli včeraj. Ravnateljica Nataša Režek Donev: "Žal se je sum potrdil. Se pravi, da je v naši pitni vodi prisotna legionela, tako da smo danes pripravili obvestila za starše, ki jih bodo prejeli otroci v pisni obliki."

V ceveh s toplo vodo so izpeljali toplotne šoke, večja težava pa je nastala pri hladni, kjer tega ni mogoče narediti. "Zato je bil prvi ukrep ta, da smo vsak dan prečiščevali te cevi, kar pomeni, da sta zjutraj hišnik in vodja zdravstvenega režima na šoli odprla vse pipe, tiste končne, in sta iztočila ogromne količine vode, dokler se ni temperature na iztoku znižala na 10, 11 stopinj."

Obstaja tudi možnost kemičnega čiščenja vode, za pomoč pri tem pa so zaprosili strokovnjake. "Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, da smo ravnali v skladu z zakonodajo in z vsemi nasveti, ki smo jih dobili od strokovnih služb in upam si trditi, da so otroci in zaposleni na naši šoli varni," je še dejala ravnateljica.

Ko bodo ukrepe izpeljali do konca in pregledali napeljavo, bo nacionalni laboratorij ponovno odvzel vzorce.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki