Trenutno se predvaja:
6. november 2020 ob 07:00 Novice

Pouk na daljavo: Nekateri primorski osnovnošolci še vedno brez računalnikov

Novogoriški osnovnošolci so opremljeni z računalniki za pouk na daljavo, v Ajdovščini pa bi jih potrebovali še 60. V štirih občinah slovenske Istre so šole večino računalniške opreme že zagotovile za izvajanje pouka na daljavo.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V mestni občini Nova Gorica je tri tisoč osnovnošolcev zadovoljivo opremljenih z računalniki za izobraževanje na daljavo. Trenutno jih primanjkuje okoli 10, a naj bi tudi te učenci kmalu dobili. Drugače je v Ajdovščini, kjer so pred drugim valom pričakovali, da bo približno 60 otrok računalnike dobilo s strani šolskega ministrstva, a so jih dobili le 11.

Na ostalih severno primorskih šolah ni večjih težav. Posamezne primere rešujejo sproti. Povsod pa ugotavljajo, da je učenje na daljavo težavno v tistih družinah, kjer je več šoloobveznih otrok, na razpolago pa le en računalnik.

Prvi val epidemije je pri izobraževanju na daljavo povzročil nemalo presenečenja ob ugotovitvi, da veliko otrok ni opremljeno z računalniki. Podjetnik in svetnik Luka Manojlović je prav zato v novogoriški občini prvi začel z akcijo usposabljanja starih računalnikov. S pomočjo donacij so učencem podarili približno 140 računalnikov. "Naša občina se je odlično odzvala. Zbrala je veliko računalnikov, ki jih je Luka Manojlović uredil tako, da so bili primerni za delo na daljavo in CZ jih je razdelila. Tudi po končan prvi epidemiji je ta oprema ostala učencem," je stanje ocenil vodja aktiva ravnateljev mestne občine Nova Gorica, Marijan Kogoj. "Trenutno šolam primanjkuje okrog 10 računalnikov," dodaja Manojlović.

"Mislim, da nam bo uspelo sestaviti glavnino, upoštevajoč zalogo računalnikov. Verjamem, pa da bomo v naslednjih dneh dobili še kakšno donacijo, da bomo tudi teh deset uspeli sestaviti.
OŠ Danila Lokarja v Ajdovščini obiskuje 720 učencev. 30 računalnikov je šola posodila učencem, 60 bi jih še potrebovali. Nadejali so se, da jih bodo dobili s strani ministrstva. Dobili so jih le 11, kolikor jim jih pripada glede na število učencev," je zaskrbljena ravnateljica Irena Kodele Krašna.

Verjetno tudi zaradi obvestil v medijih, da bo šola lahko računalnike izposojala, marsikatera družina ni kupila računalnika, ko bi ga lahko, zdaj pa se bo pokazalo, da vsem potrebam šola ne bo mogla zadostiti.

Na renški osnovni šoli so računalnike zagotovili vsem učencem, tudi usposobili so jih za dostop do spletnih učilnic. A ravnatelj Bogomir Furlan v primeru šolanja na daljavo opozarja na neaktivnost učencev, ki so bili že pred tem navajeni, da šolske obveznosti namesto njih opravljajo drugi. Trudijo se rešiti tudi ta problem.

Tudi v štirih občinah slovenske Istre so šole večino računalniške opreme že zagotovile za izvajanje pouka na daljavo, tako za učitelje kot za učence. Ponekod so potrebe pokrile same šole, v zbiranje pa so vključili tudi različni donatorji in organizacije. Koprska občina je šolam razdelila okrog 60 računalnikov. Tistim, ki so se za nakup odločile same, pa so zagotovili finančna sredstva, skupno okoli 25 tisoč evrov.

Foto: Pixabay

Tretjino potrebnih računalnikov so letos uspeli zagotoviti na izolski Osnovni šoli Vojke Šmuc, pove ravnateljica Irena Sivka: "Imamo 730 učencev in glede na to jih ta trenutek še dvajset potrebuje računalnike. Sedem ali osem je novih učencev in gre za družine, kjer imajo več otrok. Smo omogočili en računalnik, zdaj pa, ko imamo šolanje na daljavo bolj dodelano, je potrebno, da ima vsak otrok svoj računalnik."

Ob začetku šolskega leta so nekaj računalnikov prejeli od pristojnega ministrstva, obrnili pa so se tudi na donatorje in izolsko občino. Vodja urada za družbene dejavnosti, Kristina Zelić, pravi, da so v zadnjih mesecih pridobili več rabljenih računalnikov: "Se pa trenutno pogovarjamo in v kolikor občinski svet to tudi potrdi, bomo šli v naročilo novih prenosnih računalnikov za vse tri osnovne šole."

Z območno enoto Rdečega križa je piranska občina šolam razdelila okrog 30 računalnikov. Na Osnovni šoli Cirila Kosmača jih sicer v teh dneh pričakujejo še okrog deset, prejeli jih bodo s pomočjo društva Duh časa. Koordinator zbirne točke v Piranu, Jani Turk: "Mi dobimo računalnike od donatorjev, to so lahko organizacije, posamezniki, ki nam jih prinesejo. Računalnike zberem, potem jih v naših delavnicah očistijo, pregledajo, če so dovolj zmogljivi, tudi kaj popravijo, potem se računalnike razdeli med šole, Centre za socialno delo in podobne organizacije."

Na Osnovni šoli Koper, kjer bodo v teh dneh pokrili vse potrebe po računalnikih, pravijo, da se zavedajo tudi stisk staršev in otrok, ki so se v tem času še poglobile. Od prihodnjega tedna bodo za učence, ki bi to potrebovali, zagotovili topel obrok v obliki osebnega prevzema na šoli.

Nataša Uršič, Tjaša Lotrič


Zadnji prispevki