Trenutno se predvaja:
15. januar 2019 ob 08:30 Novice

Pravosodni policisti ministrici Katičevi: Želimo reorganizacijo in nove zaposlitve!

Pravosodni policisti iz koprskega zapora so se odzvali na ugotovitve izrednega nadzora po pobegu dveh pripornikov, ki ga je uprava za izvrševanje kazenskih sankcij predstavila v petek. Kot trdijo, so že dlje opozarjali na neustrezne delovne razmere.
Radio Koper/Tjaša Škamperle|
Koprski pravosodni policisti (v ospredju Patrik Arnaut) so zatrdili, da so na neustrezne delovne razmere in pomanjkanje pravosodnih policistov vodstvo zapora in uprave opozarjali že pred pobegom. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Pravosodni policist je svojega nadrejenega opozarjal na sumljivo dogajanje v sobi, iz katere sta pobegnila pripornika, a mu ni nihče prisluhnil, je v bran pravosodnim policistom v Kopru stopil predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk:

"Žalostno je to, da se še do danes ni našel nekdo odgovoren v zavodu, ki bi napisal pisno odredbo, da bi od vrha do tal ali od tal do vrha pregledali koprski zapor, ga preiskal in morda našli tiste žage, s katerimi sta si pot na prostost utrla pobegla pripornika."

Zakaj nihče od pravosodnih policistov tiso noč ni odreagiral na videoposnetek, ki je beg zabeležil? "Jaz sem se pogovarjal z udeleženci, s pravosodnimi policisti – trdijo, da niso spali."

Pravosodni policist Patrik Arnaut pravi, da si želijo drugačno organizacijo dela.

"Mi si želimo samo boljše razmere. Prav tako pozivamo ministrico in vse, ki imajo trezno glavo – če je v drugih zavodih po sedem ali osem pravosodnih policistov v nočni izmeni, v Kopru so samo štirje. Ob tem je en pravosodni policist na kamerah in se ne sme premakniti, eden je v pravnem delu vodja izmene in vsak pravosodni policist varuje po 70 do 80 zaprtih oseb."

Danes bosta koprski zapor obiskala direktor Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj in ministrica za pravosodje Andreja Katič, ki se bo nato zaradi novih zaposlitev sestala še z ministroma za finance in javno upravo.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki