Trenutno se predvaja:
19. oktober 2017 ob 06:39 Novice

Precej podpore zaprtim trgovinam ob nedeljah

V Portorožu smo mimoidoče spraševali o predlogu spremembe zakona o trgovini, in večina vprašanih jo podpira. Za to se zavzema tudi Združenje malih trgovcev.
Mlečni izdelki na policah. Foto: BoBo
Foto: BoBo

Prihodnje leto naj bi bile lahko trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte. Nepovezani poslanec Andrej Čuš je v državni zbor vložil zahtevo za razpravo o predlogu novele zakona o trgovini, po kateri bi bile trgovine ob nedeljah zaprte, z izjemo posameznih prodajaln, ki bi bile lahko odprte do največ šest nedelj oziroma praznikov v letu. Tako bi se lahko uresničila referendumska volja, izražena pred 14 leti.

Kaj so nam povedali krajani Portoroža:

  • "Popolnoma se strinjam, ker smo že imeli referendum in je prav, da mamice ostanejo doma z otroki. Enkrat smo živeli tako, da so bile trgovine odprte ob sobotah do enih in so se odprle šele v ponedeljek. Strinjam se, da bo tako tudi zdaj."
  • "Če ni turistična sezona, lahko."
  • "Tudi drugi, policisti, zdravniki, turistični delavci nasploh, gostinci, vsi delajo."
  • "Mislim, da bi bilo prav, da zaprejo, da imajo te delavke malo prostega časa, ker res so obremenjene, so zdaj poleti dolge delale."
  • "Zaprte naj bodo, da bodo družine doma."

V trgovskem podjetju Fama iz Vipave, ki ima v lasti dva nakupovalna centra in več marketov, tudi na podeželju, so zaprtju trgovin ob nedeljah naklonjeni. Direktor Aleksander Lemut je dejal: "Zaradi zaposlenih, bi bili veliko bolj zadovoljni, da bi bili doma z družino. Ne nazadnje je poslovanje ob nedeljah stroškovno zahtevno, saj je ta ura plačana dvesto odstotkov, torej imamo dvojni strošek."

Predlog podpirajo tudi v Združenju malih trgovcev, pravi Lemut: "Pred kratkim se je izvršilni odbor večinsko zavzel za to, da trgovine ob nedeljah ne bodo odprte." Zaradi trenutnega stanja se za poklic trgovca odloča tudi vse manj mladih, meni Lemut, zato bi bilo treba nekaj storiti tudi v tej smeri."

Prispevek Tjaše Lotrič:


Zadnji prispevki