Trenutno se predvaja:
13. maj 2019 ob 08:31 Novice

Pred podaljšanjem pomola testno pilotiranje

Luka Koper je izbrala podjetji, ki bosta opravljali testno pilotiranje. Adriaing in Kolektor CPG bosta morala spoštovati omejitve, da hrup ne bo motil stanovalcev mestnega jedra.
Radio Koper
Za podaljšanje prvega pomola bo potrebno v morje zabiti več kot 700 jeklenih pilotov.

Luka Koper načrtuje podaljšanje prvega pomola. Ob njem je predvidena izgradnja novih privezov, novih skladiščnih površin in kasete za odlaganje mulja. Konstrukcija iz armiranega betona bo temeljila na več kot 700 pilotih iz jeklenih cevi. Pred pričetkom gradnje je potrebno izvesti teste nosilnosti pilotov. Testno pilotiranje se bo začelo po podpisu pogodbe z izvajalcema Adriaingom in Kolektorjem, ki sta bila izbrana po več neuspelih javnih naročilih. Pilote bodo v morje zabijali s plavajočih pontonov. V Luki so prepričani, da pri tem prekomeren hrup ne bo nastajal. Predsednik uprave Dimitrij Zadel:

"V razpisni dokumentaciji je bila zahteva po uporabi tehnologije, ki omejuje hrup. Tudi zato so testna pilotiranja. Držali se bomo omejitev, zato ne bi smelo biti problemov."

Dela bodo lahko izvajali od ponedeljka do petka, od 7 do 18 ure, največ dve uri na dan. Monitoring bo morala izvajati Luka. Naslednji korak bo izbor izvajalca, ki bo prvi pomol tudi podaljšal.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki