Trenutno se predvaja:
2. december 2019 ob 14:25 Novice

Predstavili idejno zasnovo novega reševalnega centra v Kobaridu

Kobariški župan Marko Matajurc je že v svoji predvolilni kampanji opozarjal na neustrezne razmere tamkajšnjega gasilskega doma in se zavzemal za gradnjo novega reševalnega centra. Pred dnevi je s predstavitvijo idejne zasnove projekt že dobil nov zagon.
Reševalni center Kobarid. Foto: Meta Škvarč, Radio Koper
Reševalni center Kobarid. Foto: Meta Škvarč, Radio Koper

Stavbo Gasilskega doma Kobarid so zgradili v 50. letih prejšnjega stoletja. V vseh teh letih jo je že močno načel zob časa. Prostovoljno gasilsko društvo Kobarid se sooča tudi s prostorsko stisko, saj je zaradi šestih intervencijskih vozil zdajšnja garaža premajhna. Poveljnik društva Sašo Rosič: "Garažni prostori so pregrajeni s stebri, kar nam otežuje vstop v vozila in izvoze na intervencije. Sami prostori so majhni, nefunkcionalni, eno vozilo bomo prav kmalu imeli pred gasilskim domom parkirano, ker v garažah nimamo dovolj prostora."

V novem centru bodo združene vse službe, ki delujejo na področju zaščite in reševanja. Sem spadajo prostovoljno gasilsko društvo, gasilska zveza, civilna zaščita, območno združenje Rdečega križa, radio amaterji in gorsko reševalna služba. Ob tem Rosič dodaja: "Velika pomanjkljivost samega Kobarida je tudi ta, da nimamo ustreznega helioporta. Moramo vedeti, da sosednji občini tako pristajališče imata. Župan Matajurc si močno prizadeva, da bi tudi ta zadeva bila v sklopu tega Gasilsko-reševalnega centra."

Idejno zasnovo bodo decembra predstavili tudi na kobariškem občinskem svetu. O nadaljnjih načrtih župan Marko Matajurc: "V letu 2020 morajo biti papirji za reševalni center v celoti končani, da leto 2021 gremo že v izvedbo, pa čeprav bo lahko tudi to po fazah, ampak stvar mora biti narejena, tukaj ni umika." Župan naložbo v grobem ocenjuje na 2 milijona evrov. Za gradnjo bo Občina leta 2021 vložila tudi vlogo za pridobitev kohezijskih sredstev.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki