Trenutno se predvaja:
4. oktober 2016 ob 13:25Novice

Predstavniki občine in Luke Koper se bodo pogovorili o prvem pomolu

Zaradi spora glede podaljšanja pomola je ARSO povabil strani na ustno obravnavo, ki bo konec meseca.
false
Prvi pomol koprskega tovornega pristanišča. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Mestna občina Koper ne soglaša s podaljšanjem prvega pomola v koprskem pristanišču, zato se je v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja prijavila kot stranka v postopku. Luka in občina se bosta na povabilo Agencije za okolje konec meseca sestali na ustni obravnavi.

V Luki se že dlje časa pripravljajo na eno največjih naložb - podaljšanje prvega pomola za sto metrov. Tako bodo pridobili 33 tisoč kvadratnih metrov skladiščnih površin, zmogljivost kontejnerskega terminala se bo s sedanjih 950.000 TEU povečala na 1.150.000 TEU, kasneje pa še na 1.300.000.

Mestni svet je pred letom dni sprejel sklep, s katerim nasprotuje podaljšanju. Namesto tega naj v pristanišču raje gradijo tretji pomol, s katerim bi obremenitev okolja prenesli tudi v Ankaran. Mesto Koper je po mnenju občine že dovolj obremenjeno.

Podaljšanje pomola je sicer usklajeno z državnim prostorskim načrtom. Poleg tega bodo v Luki sprejeli več ukrepov za zmanjšanje hrupa in svetlobnega onesnaževanja. Nova dvigala, ki bodo pretovarjala zabojnike, bo poganjala elektrika, in ne več dizelsko gorivo;. Ker bo tudi vsa bodoča oprema usmerjena bolj ekološko, na pomolu že gradijo električno infrastrukturo, v pristanišču pa nameščajo okolju prijaznejša svetila.

Občina je zahtevala status stranke v postopku, kar je utemeljila z več argumenti: najprej s tem, da je lastnica nepremičnin znotraj območja, poleg tega pa z javnim interesom, saj mora skrbeti za varstvo okolja. Agencija za okolje je občini priznala status in za konec oktobra razpisala ustno obravnavo, na kateri javnost ne more sodelovati. Ta sicer v postopku razgrnitve dokumentacije za gradnjo pomola ni imela pripomb.

Po ustni obravnavi bo ARSO izdal končno odločitev, zoper katero ima možnost pritožbe poleg investitorja tudi občina. Gradbeno dovoljenje v Luki pričakujejo še letos. Vrednost celotne naložbe skupaj z opremo je ocenjena na 270 milijonov evrov.

Nataša Ugrin Tomšič


Zadnji prispevki