Trenutno se predvaja:
23. oktober 2019 ob 15:00 Novice

Prenova sežanskega Centra za ravnanje z odpadki

Štiri kraško-brkinske občine Sežana, Hrpelje - Kozina, Divača in Komen urejajo svoj center za ravnanje z odpadki. Vrednost naložbe, ki jo bodo po pripadajočih deležih sofinancirale vse štiri občine, bo 315.000 evrov.
BoBo/BoBo|
Foto: BoBo

Prvo fazo prenove so sicer izpeljali že pred nekaj leti. Takrat so uredili nadstrešnico in manipulativni plato, sedaj pa morajo poskrbeti še za ostalo infrastrukturo in ga prilagoditi obstoječi zakonodaji.

V štirih kraških občinah se zavedajo, kako zelo pomembna je ureditev centra. Župan občine Sežana David Škabar:

"To je pomembno predvsem iz okoljevarstvenega vidika, ker smo na kraškem terenu. Ko pada dež, vode pronicajo v tla. To bi radi preprečili, tako da bo zagotovljeno, da ne bodo te izpustne vode pronicale v tla. Poskrbljeno bo tudi za požarno varnost."

Na CERO Sežana potekajo dejavnosti prekladanja, sortiranja, baliranja in skladiščenja, mesečno pa zberejo in pretovorijo do 600 ton odpadkov. Vodja enote za ravnanje z odpadki pri Komunalno stanovanjskem podjetju Sežana Vlasta Kukanja:

"V tem trenutku, kar se izvaja, bomo pridobili 850 kvadratnih metrov nadstrešnic in še približno 860 kvadratnih metrov utrjenih površin. Medtem ko je cel manipulativni plato centra za ravnanje z odpadki v površini skoraj dva tisoč kvadratnih metrov."

S to naložbo bodo center dokončno uredili, še dodaja Kukanja:

"Kar pomeni, da bomo imeli vsa skladišča pod nadstrešnicami in vse manipulativne površine bodo utrjene z zajemom voda."

Občine so zaprosili tudi za pomoč pri umeščanju elementov požarne varnosti, saj se je zaostrila zakonodaja. V projekt so že vključili tudi strokovnjaka s tega področja, da naknadno ne bi prihajalo do težav.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki