Trenutno se predvaja:
29. julij 2019 ob 11:08Novice

Pretirani izlov prinaša večjo odvisnost od uvoza rib

Po ocenah mednarodne nevladne organizacije za varstvo narave, je Slovenija svoje zaloge rib izčrpala sredi februarja. Slovenski ribiči v zadnjih letih ulovijo zanemarljive količine sardel in sardonov.
BoBo
V preteklosti sta količinsko najpomembnejši ulov predstavljala sardon in sardela. Foto: BoBo

Še pred tremi desetletji pa so ribiči uspeli uloviti in ribogojci vzrediti toliko rib, da jih je bilo glede na povprečno letno porabo na prebivalca posamezne države dovolj do septembra ali oktobra. Slovenski ribiči v zadnjih letih lovijo predvsem mole, muškatne hobotnice, lignje, orade in liste. Ker pa je naše morje biotsko zelo pestro, je v ulovih ribičev skozi leto okrog sto različnih morskih organizmov in rib. V preteklosti sta količinsko najpomembnejši ulov predstavljala sardon in sardela. Danes ju zaradi pretiranega izlova predvsem hrvaških in italijanskih ribičev primanjkuje v Jadranskem morju, a tudi v Sredozemskem ni nič bolje, pojasnjuje Aleš Bolje iz ribiške svetovalne pisarne.

"Kar se sardele in sardona tiče, teh dveh vrst naši ribiči pravzaprav letos niti še niso lovili, lani so lovili zanemarljive količine. To se pozna na našem skupnem letnem ulovu."

Povpraševanje po morskih organizmih na domačem trgu danes zadovoljijo školjkarji. Najmanj namreč uvozimo prav vzrejenih klapavic.

"Ker ji naši školjkarji proizvedejo - konkretno lani - 641 ton, se pravi, so zelo pridni pri proizvodnji te klapavice, in jih praktično uvažamo samo v obdobjih, ko so naše klapavice toksične, kar sicer je popolnim naraven pojav."

Tudi v preteklosti pa smo, tako kot danes uvažali lignje, saj so količine jadranskega lignja zelo omejene.

"Dejansko v vseh restavracijah jemo patagonske lignje ali lignje, ki izvirajo iz Tajske, Indijskega oceana. In vedno je tako bilo in v bodoče tudi seveda bo."

Bolje še poudarja, da so ribe iz Jadranskega morja so vrhunske kakovosti.

"Je praktično ulovljena danes tu prodana danes tu, izjemno sveža, okus je nezamenljiv."

S tem se strinja Vili Jerman iz koprske ribarnice, ki dodaja, da je rib iz slovenskega morja tudi v teh vročih poletnih dneh dovolj. In kaj prihaja iz uvoza?

"Po navadi se uvaža zdaj plava riba s Hrvaške, potem normalno tune, francoske kapesante, lososi z Norveške… "

Za slovenske ribiče se sezona znova začne v drugi polovici avgusta, ko se pojavijo muškatne hobotnice. Glavna ribolovna sezona pa bo kot običajno oktobra in novembra, ko mreže polnijo orade in listi.

Lea Širok


Zadnji prispevki