Trenutno se predvaja:
11. oktober 2019 ob 12:12 Novice

Preživetje po raku dojk je v Sloveniji enako kot v najrazvitejših državah

Ena od enajstih žensk zboli za rakom dojk. Na Primorskem beležimo 180 novih primerov letno. V zadnjih letih je zdravju žensk najbolj preteč rak pljuč.

Raka dojk natančno odkriva mamografija, nanjo so ženske vabljene po 50. letu. Presejalni program DORA je v zadnjih letih prisoten tudi v Izoli in Novi Gorici. Udeležba je - tako kot v povprečju slovenska - zelo dobra, to je 75-odstotna. Ob rožnatem oktobru je Obalno društvo za boj proti raku skupaj z Društvom onkoloških bolnikov Slovenije ter skupinama za samopomoč Izola in Koper organiziralo srečanje, na katerem so strokovno in iz izkušenj osvetlili rak dojke, ki je pri ženskah najpogostejši.

Uspešnost boja proti raku dojke je sorazmerna s časom odkritja bolezni, poudarja priznani kirurg prof. dr. Marko Hočevar iz Onkološkega inštituta:

"Čimbolj zgodaj. Če se da, že na nivoju predrakavih sprememb. Potem ne bomo zgolj pozdravljeni, ampak bomo preprečili, da bi sploh do nastanka raka prišlo."

Vsako leto za rakom dojk zboli 1400 oseb, med njimi nekaj deset moških. Umre jih približno 400, a so kljub temu kazalniki umrljivosti ugodni. Sledimo najnaprednejšim, to so skandinavske države in Belgija, pravi Hočevar:

"Države, ki imajo najvišjo pojavnost, prepoznajo pomen te bolezni zelo zgodaj. In so v borbi s to boleznijo zelo uspešne."

Koristna, in za moške za zdaj edina preventiva, je samopregledovanje. Že več kot 10 let v Istri živi tudi projekt "Dijak dijaku proti raku". Več pove predsednik Obalnega društva za boj proti raku, kirurg Tomaž Jakomin:

"Učitelji predajo znanje dijakom in dijaki nato svojim sošolcem. Projekt je uspešen. Kar je mene presenetilo, je zrelost teh dijakov."

Strokovna vodja izolske in koprske skupine za samopomoč je že dolga leta zdravnica Jadranka Vrh Jermančič:

"Bolnikov z rakom ne smemo izločiti, ne smemo se jim izogibati, ampak preprosto se jim približati, ker bolnik potrebuje sogovornika."

Svojo osebno izpoved je sinoči pred polno dvorano koprskega Obrtnega doma delila Rosana Sosič:

"Prvi trenutek se človeku sesuje svet. Ko se je to meni zgodilo, sem moža prosila 'Pelji me k morju'. Zdaj pa sem najprej jaz in potem šele drugi."

V zadnjih letih je zdravju žensk najbolj preteč rak pljuč, ki je tudi bistveno manj ozdravljiv.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki