Trenutno se predvaja:
18. junij 2018 ob 18:05Novice

Prihodnja sezona tržaškega gledališča bo čas za razmislek o kulturi

SSG pripravlja pet produkcij in več gostovanj. Ob razmišljanju o prihodnosti gledališča bodo prikazali dvomeče glavne osebe, od Hamleta naprej.
Plakat z napovedjo nove sezone v izložbi Kulturnega doma, v katerem domuje Slovensko stalno gledališče Trst. Foto: Slovensko stalno gledališče Trst

Gledališča te dni zaključujejo sezono in odhajajo na zasluženi odmor. Nekatera so se že lotila novih predstav. Slovensko stalno gledališče v Trstu je sezono predstavilo konec minulega tedna.

Tema nove sezone je "kulturni dvom". Igra besed ponazarja hkrati prenovo hiše, ki čaka gledališče, a hkrati namiguje na vprašanje o vlogi umetnosti danes. Program je pripravil dosedanji umetniški vodja Igor Pison, ki sicer zapušča gledališče, ter vanj zajel pet produkcij in več gostovanj. O nosilni temi - dvomu je povedal: "Pomeni, da lahko gledališko na dvom gledamo z različnih zornih kotov. Zato je tudi potrebno misliti na občinstvo, da izbiramo čim bolj raznolike predstave, kot smo jih v tej sezoni, iz komedije v tragedijo, preko klasike, kot je lahko Cankar ..."

Dvomeči junaki torej, začenši s Hamletom v režiji Matjaža Fariča ali Bernhardovima bratoma v predstavi Videz vara v režiji Dušana Mlakarja, ali s protagonistoma off Broadwaya muzikla Zadnjih pet let v režiji Jasmin Kovič. Pa še Cankarjev Kralj na Betajnovi in Magellijev Čehov, ki pride iz Nove Gorice.

Poleg domačih produkcij bodo raznolik program dopolnila še gostovanja: Bordonove Zadnje lune, Horvatova Kazimir in Karolina iz SNG Maribor, od koder pride tudi plesna predstava Smrt v Benetkah. Med glasbenimi pa velja omeniti nastop ljubljanske opere s Ksenijo in Carmino Burano, s katero se poklonijo tržaškemu rojaku Viktorju Parmi. Komorni odri bodo na podeželju uživali ob Goldoniju, na svoj račun pa pridejo tudi mladi gledalci.

Prispevek Neve Zajc:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki