Trenutno se predvaja:
13. avgust 2017 ob 02:44 Novice

Prihodnje leto z vlakom iz Ljubljane do Trsta in Benetk

Vozil bo dvakrat dnevno, ustavljal pa se bo tudi na novem postajališču pri letališču v Ronkah.
Vlak Divača Pazin
Železniška postaja Divača. Foto: Davor Lonzarič

Med železniškima prevoznikoma Slovenske železnice in Trenitalia so že stekle priprave za vzpostavitev nove železniške povezave na relaciji Ljubljana-Trst-Benetke, ki naj bi zaživela prihodnje poletje. Pomočnik direktorja Slovenskih železnic, Miloš Rovšnik je pojasnil: "Prevoznika sta dorekla vse potrebne tehnične in komercialne parametre za vožnjo tega vlaka. V naslednjem koraku morajo ta vlak potrditi pristojni politični organi Furlanije-Julijske krajine."

Vlak bo ustavljal tudi na novi železniški postaji ob letališču v Ronkah, je poudaril: "S tega postajališča bo do same zgradbe letališča le nekaj korakov, oziroma bo tam urejen tudi tekoči trak."

Nova povezava je prijetno presenetila tudi predstavnike letališča. Predsednik Antonio Marano: "Ronke ne bodo le deželno, temveč letališče za potrebe širšega območja."

Zadnji vlak do Benetk, to je bil nočni vlak, je prenehal z vožnjo leta 2011, pred tem pa je do leta 2008 vozil vlak Casanova. Rovšnik opaža: "Zdaj, ko imamo avtobusno linijo, oziroma tudi vlake do Opčin, ugotavljamo zelo velik porast prometa z Italijo, govorim predvsem o turističnih obiskih v Sloveniji in obratno."

Za novo progo je veliko zanimanja tudi med turističnimi agencijami, pravijo na Slovenskih železnicah. O ceni vozovnic se še dogovarjajo, bodo pa konkurenčne avtobusnim prevoznikom.

Prispevek Tjaše Lotrič:


Zadnji prispevki