Trenutno se predvaja:
31. marec 2020 ob 06:00 Novice

Primorska zavetišča pripravljena skrbeti za živali obolelih

V mnogih slovenskih zavetiščih so se odločili za sprejem zapuščenih domačih živali, če bi bili njihovi skrbniki hospitalizirani zaradi okužbe z novim koronavirusom.
V mnogih slovenskih zavetiščih so se odločili za sprejem zapuščenih domačih živali. Foto: Mestna občina Koper/Vojko Rotar
V mnogih slovenskih zavetiščih so se odločili za sprejem zapuščenih domačih živali. Foto: Mestna občina Koper/Vojko Rotar

Tudi v treh primorskih zavetiščih se je ritem dela spremenil. Omejili so število zaposlenih, ki delajo pod posebnimi pogoji z obvezno zaščitno opremo. Zunanji obiski sprehajalcev psov v tem času niso dovoljeni. Sicer pa so vse živali dobro oskrbljene. Zavetišča sprejemajo le najnujnejše primere, brezdomne živali.

V zavetišču JoHanca, ki deluje pod okriljem Veterinarske ambulante Tolmin, imajo registriran tudi hotel za pse. Skrbnikom psov iz kobariške in tolminske občine, ki bi morebiti zboleli za Covidom-19, so, kot nam je zatrdil veterinar Tone Kenda, pripravljeni poskrbeti za mačko ali psa do 10 kilogramov. "Mislim, da bi bilo prav, da bi bilo zavetišče na razpolago res za izjemne primere, kadar lastniki zbolijo ali gredo v karanteno, v bolnico. Seveda pod pogojem, da skrbnik živali nima nikogar, ki bi v času njegove odsotnosti zanjo skrbel."

Na prevzem živali skrbnikov iz novogoriške občine so zelo dobro pripravljeni v zavetišču Oskar v Vitovljah, kjer imajo na voljo dvajset velikih pesjakov. Upravljalec zavetišča Hari Arčon je kot izkušen kinolog prepričan, da bi si lahko en pesjak delila tudi dva ali več združljivih psov. "Mi bi lahko sprejeli in invidualno obravnavali, torej da je vsak pes v svojem pesjaku, nekaj več kot 20 živali. V kolikor bi bili psi tudi združljivi, tudi več, ker imamo kapacitete v pesjaku tako velike, da je v njem lahko tudi več psov."

V Obalnem zavetišču na Dvorih poteka delo v minimalnem obsegu. Kot nam je povedal Dimitrij Šušmal iz Marjetice Koper, ki zavetišče oskrbuje, so njihove kapacitete polne. Trenutno je pri njih nastanjenih dvanajst kužkov in sedeminštirideset muck. "Ob morebitni okužbi in hospitalizaciji bodo lastniki hišnih ljubljenčkov najprej naprošeni, da živali prevzamejo njihovi družinski člani ali prijatelji, znanci. Žal bomo morali zaradi obstoječe prostorske stiske v zavetišču sprejemati le nujne primere."

V zavetiščih opozarjajo, naj bolni skrbniki živali ne vozijo v zavetišče. Tamkajšnji zaposleni jih bodo sami prevzeli na terenu. Skrbnikom bodo živali vrnili po odpustu iz bolnišnice ali karantene. Lastniki živali bodo storitev zavetišča poravnali sami.

Loredana Vergan


Zadnji prispevki