Trenutno se predvaja:
26. januar 2020 ob 08:42 Novice

Pripovedi z Otlice

Brigita Slejko je pred štirimi desetletji posnela pripovedovanje starejših domačinov iz vasi Otlica. Prisluhnila je njihovim spominom in pravljicam, ki so jih poznali. Izbor tega gradiva je nedavno objavila v knjigi Pripovedi z Otlice.
Planota Gora (v ozadju) nad zgornjo Vipavsko dolino leži na nadmorski višini okrog 1000 m. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Planota Gora (v ozadju) nad zgornjo Vipavsko dolino leži na nadmorski višini okrog 1000 m. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Otlica leži na Gori, planoti nad Ajdovščino. Domačinka Brigita Slejko je v 80. letih minulega stoletja pri pripravi diplomske naloge iz slovenistike s kasetofonom obiskala starejše domačine. Posnela je ljudske pripovedi, ki so jih poznali, in njihove spomine. Skupaj z etnologom dr. Naškom Križnarjem je posnela dokumentarni film, v katerem slišimo pripovedovalke z Otlice, med njimi Alojzijo Krapež:

"Nekoč, že dolgo od tega, sta živela mož in žena, ki sta imela tri fante. Zelo sta si želela hčere. Neko jutro, ko sta se zbudila, je mož rekel: ti ne veš, kaj se mi je danes sanjalo …"

Pripovedi pričajo o tem, kakšno je bilo nekdaj življenje v teh krajih, pove Brigita Slejko:

"Kako se je kuhalo oglje, delo v gozdu, spravilo lesa in prevažanje. Tudi ženska dela, klekljanje, sejanje lanu. Preživljali so se z nabiralništvom."

Knjigo Pripovedi z Otlice je ilustrirala Ana Špacapan. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Izbor gradiva je izšel v knjigi Pripovedi z Otlice, ki vsebuje sedem pravljic. Zapisane so v narečju, v njih se odražajo ljudska domišljija, pa tudi težke življenjske razmere, razlaga avtorica:

"Že majhni so morali od hiše služit, pa čeprav samo za pastirja, kasneje so bili hlapci in dekle. Vse to se odraža v teh pravljicah."

Knjiga vsebuje predstavitev otliškega narečja in slovar domačih besed. V njej dr. Naško Križnar predstavi zbiranje gradiva, Lojze Likar pa območje Gore.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki