Trenutno se predvaja:
21. maj 2019 ob 09:29 Novice

Priprave na kandidaturo obeh Goric za EPK v polnem teku

Obe mesti sta že zbrali predloge, kaj vse naj bi vključili v program evropske prestolnice kulture (EPK) leta 2025, deluje skupna komisija. Končni rok za oddajo programske knjige na Ministrstvu za kulturo je 31. december letos.
Mestna občina Nova Gorica/Mateja Pelikan|
Pred otvoritvenim dogodkom Go borderless na Trgu Evrope, ki bo potekal v soboto, so podrobnosti predstavili na novinarski konferenci. Foto: Mateja Pelikan

V soboto bosta župana Nove Gorice in Gorice Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna na Trgu Evrope uradno podpisala sporazum o kandidaturi za naziv evropske prestolnice kulture. Obenem bodo odprli pisarno, ki bo skrbela za vse dejavnosti usmerjene v kandidaturo. Župana sta si enotna v prepričanju, da gre za izjemno pomembno sodelovanje, ki bo ustvarilo prvo evropsko čezmejno somestje in območje popeljalo v novo razvojno obdobje.

Aktivnosti bodo povezale mesti v enovito področje kulturnega ustvarjanja in ovrednotile raznolikost kulturne dediščine širše regije na obeh straneh meje. Obenem pa sta si mesti zastavili tudi konkretne urbanistične projekte tako na območju Trga Evrope kot tudi širše vzdolž meje, je povedal Miklavič. Goriški župan Ziberna pa poudaril, da sodelovanje predstavlja še en pomemben mejnik v odnosih med mestoma, ki potrjuje pripravljenost, da skupaj stopita na pot prihodnosti in aktivno prispevata k prenovi Evrope.

Podrobnosti programa kandidature vodja Neda Rusjan Bric ni želela razkriti, saj je v nastajanju, poleg tega, pa se za naziv poteguje več slovenskih mest. Odločitev komisije o ožjem izboru kandidatov bo znana marca prihodnje leto, končna odločitev pa do konca leta.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki