Trenutno se predvaja:
8. november 2019 ob 12:29 Novice

Programi koprske televizije nič več na satelitu

Samo še osmega novembra bo moč prek satelita spremljati televizijske programe, ki nastajajo v Regionalnem RTV centru Koper-Capodistria. Denar, ki ga je predvsem Italija namenjala sprejemanju signala Televizije Koper -Capodistria na satelitu Hotbird, je iz
Utrinek z dneva odprtih vrat Televizije Koper - Capodistria. Foto: Tv Capodistria
Utrinek z dneva odprtih vrat Televizije Koper - Capodistria. Foto: Tv Capodistria

RTV Slovenija sama ne more pokriti teh stroškov - ti znašajo 264 tisoč evrov na leto. Ustvarjalci programov v italijanskem jeziku opozarjajo, da bo posledice čutila italijanska narodna skupnost pri nas in na Hrvaškem. Posledice prekinitve satelitskega oddajanja pa bodo tudi za Slovence v Italiji.

Prenehanje oddajanja programov Televizije Koper-Capodistria preko satelita je hud udarec za italijansko narodno skupnost , je povedal odgovorni urednik italijanskega televizijskega programa Robert Apollonio: "Pride do nekega krčenja oddajanja, doseganje publike, kar ne more biti pozitivno. Tudi poslanstvo tega programa je v nekem prostoru večkulturnem, večjezikovnem. Mislim, da tudi ta program je del tega večjezikovnega kontaktnega prostora, ne samo pri nas tu na Primorskem, ampak n širšem območju, v katerem smomi prisotni."

Robert Apollonio, odgovorni urednik TV Capodistria. Foto: TV Capodistria

Satelitsko oddajanje je pripomoglo tudi k širjenju Čezmejne televizije, projekta ki je koprske ustvarjalce povezal z Deželnim sedežem RAI za Furlanijo Julijsko krajino, dodaja Apollonio in zavrača navedbe vodstva RTV Slovenija, da ne ponujajo vsebin, ki bi bile zanimive za širšo javnost: "Ti programi so zanimivi, so zanimivi za neko določeno publiko, na katero se mi obračamo. Odzivov, da so ti programi dobri, pa tudi kvalitetni in tudi gledani, imamo. Mislim, da vse odlike novinarskega in avtorskega oblikovanja oddaj in dajanja informacij so legitimna, so različni stili. različni načini, različne navade, jaz mislim, da je pravilno spoštovat vse to."

"Nekaj takega sili manjšino v neko getizacijo, neko zapiranje, kar seveda ni prav za to državo." dodaja odgovorni urednik Radia Capodistria Aljoša Curavič. Posledice um

Aljoša Curavič, odgovorni urednik Radia Capodistria. Foto: Radio Capodistria

ika s satelita bodo čutili tudi Slovenci v Italiji, še posebej v Reziji in delu Benečije. Predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj ob tem dodaja: "To pomeni, da nimamo več Športela, da nimamo več Sprehodi in vse tiste oddaje, Primorsko kroniko, to se pravi, da celotna manjšina ne bi videla tiste programe, ki jih radi v zamejstvu gledamo."
Vodstvo RTV Slovenija odgovarja, da namerava vse sile usmeriti v zagotavljanje in promoviranje programov preko spleta in kabelskih sistemov.

Barbara Kampos


Zadnji prispevki