Trenutno se predvaja:
12. november 2019 ob 13:00 Novice

Projektna dokumentacija za tolminsko obvoznico pripravljena

V Tolminu se že leta dogovarjajo o gradnji tamkajšnje obvoznice, ki sproža veliko polemik. Trasa bo namreč presekala festivalsko prizorišče na južnem območju Tolmina.
Foto: Vizualizacija - Ginex International d.o.o
Foto: Vizualizacija - Ginex International d.o.o

Glede na načrte Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo se bo moralo festivalsko dogajanje prilagajati gradnji. Ta naj bi se predvidoma začela jeseni 2021.

Na tolminskem Sotočju vsako leto potekajo trije mednarodno znani festivali: MetalDays, Punk Rock Holiday in Overjam International Reggae Festival. Predstavniki tolminske občine in organizatorji festivalov so z Direkcijo že usklajevali načrte. Župan Uroš Brežan:

"Se bomo ponovno sestali na Direkciji in nadaljevali pogovore, kako uskladiti obe dejavnosti, se pravi gradnjo same obvoznice in pa festivalsko dogajanje."

Foto: Vizualizacija - Ginex International d.o.o

Na Direkciji trenutno potekajo odkupi zemljišč, projektna dokumentacija je že pripravljena. Irena Zore Willenpart z Direkcije pojasnjuje, da je glede na pogovore z organizatorji najbolj problematičen festival MetalDays:

»Mislim, da za ostale festivale to ne bo problem izvesti tudi kasneje, ko bo obvoznica v funkciji. Z organizatorjem MetalDays pa seveda bodo pogovori še potekali.«

Organizator festivala Punk Rock Holiday Andrej Sevšek pojasnjuje, da trasa obvoznice ne bo vplivala na izvedbo njihovega festivala:

»Za nas je bolj kritična sama gradnja in tudi bolj pomembne so za nas poti do samega festivala, se pravi Dijaška cesta in z druge strani vhod v kamp. Te stvari so nam najbolj pomembne, da nam ostanejo odprte tudi v času gradnje."

Festivali v Tolmin vsako leto privabijo okoli 23 tisoč obiskovalcev. Ti naj bi na tolminskem sotočju uživali še dve leti, ko se bo predvidoma odprlo gradbišče.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki