Trenutno se predvaja:
27. april 2019 ob 13:38Novice

Protestniki v Jelšanah zahtevali varovano državno mejo

V Jelšanah je dopoldan potekal miren protest proti sprejemno-registracijskemu centru za migrante, na katerem so udeleženci od države zahtevali ustrezno varovanje schengenske meje. Kot so poudarili, bi bil potem tudi center za migrante nepotreben.
Radio Koper/Mateja Rolih Maglica|
Protestniki državi sporočajo, da si tudi ljudje ob meji zaslužijo kakovostno življenje. Foto: Radio Koper/Mateja Rolih Maglica

Na današnjem shodu je okoli 400 protestnikov opozorilo na težave, s katerimi se soočajo zaradi nezakonitih migracij:

"Da izkažemo voljo ljudi. Od države pričakujemo, da poskrbi za varstvo, predvsem nas ljudi, ki živimo tukaj." / "Danes bi morala biti otvoritev avtoceste, ampak očitno odpiramo avtocesto, ki je peš pot za medvede, volke, zdaj tudi za migrante." / Mi se ne strinjamo s politiko, da nam uvažajo migrante tako, kot oni želijo. To je šlo čez vse meje. Od države pričakujemo, da prekine z vsemi svojimi dejanji. To sem ne spada, mi si tega ne želimo! Naj si jih odpeljejo v Ljubljano."

Svoja stališča so protestniki izrazili tudi s transparenti Upoštevajte voljo ljudi, Naša občina ni odlagališče smeti, Hočemo referendum … Ilirskobistriški župan Emil Rojc:

"Spodbuda za protest je predvsem velika količina divjih odlagališč, srečanje domačinov s kolonami migrantov in to predvsem v nočnem času. Ravno to ljudi vznemirja in spreminja način življenja."

Predsednik civilne iniciative Ivan Ceglar je poudaril, da od pristojnih zahtevajo varovanje schengenske meje skladno z zakoni. Če je premalo policistov, bi lahko Slovenija po njegovem zahtevala pomoč enot Frontexa.

"Informacija, ki bi šla, Slovenija varuje mejo – s policijo, vojsko, enotami Frontexa, z vsemi modernimi tehničnimi pomagali – na izvor, vprašanje, koliko jih bo še prišlo. Mi nimamo nič proti ljudem, naj so črni, beli, rumeni, ampak k nam naj pridejo, kot gremo mi k njim. A gremo mi k njim brez dokumentov?"

Shoda so se udeležili tudi predstavniki civilnih iniciativ s Škofij, Bele krajine, Metlike, Velenja, Gorenjske in Štajerske. Če država ne bo slišala sporočila, je Ceglar napovedal povezovanje civilnih iniciativ ob vsej južni meji.

Mateja Rolih Maglica


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki