Trenutno se predvaja:
10. oktober 2019 ob 10:29 Novice

Protivetrna zaščita - dobra za avtoprevoznike, slaba za turizem?

Severnoprimorska gospodarska zbornica Nova Gorica in Območna obrtno-podjetniška zbornica Ajdovščina sta gostili predstavitev načrtovane protivetrne zaščite na odseku hitre ceste med Razdrtim in Ajdovščino.
BoBo|Za varne ceste lahko največ naredijo vozniki sami.
Omejevanje vožnje na vipavski hitri cesti ovira prevozništvo. Ali ograje lahko zavirajo turizem? Foto: BoBo

Lokalni gospodarstveniki si za rešitev težav z burjo na vipavski hitri cesti prizadevajo že več kot 10 let, je poudarila direktorica Severno Primorske gospodarske zbornice Nevenka Volk Rožič:

"Skrajni čas je, da se, potem ko se bodo na tem hitrem odseku opravile meritve, dejansko izvede protivetrna zaščita, tako da bo omogočala večjo pretočnost in manj zapor."

Omejevanje vožnje na vipavski hitri cesti ovira prevozništvo in izvoz, je povedal Marko Rondič z Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina:

"Dejstvo je, da so si bila podjetja primorana pomagati drugače, voziti po različnih daljših poteh, nekatera, ki tega niso mogla izpeljati, pa so bila deležna različnih penalov ali od svojih kupcev ali od dobaviteljev."

Kljub pozitivnim vplivom protivetrne ograje na podjetništvo, župan Občine Vipava Goran Kodelja meni, da lahko zavira turizem:

"Saj je ograja postavljena tako blizu avtoceste, da ko se voziš po avtocesti, ti zakrije veduto in ne vidiš te lepe doline, o kateri vsi govorijo, da ima prihodnost v turizmu."

Projekt izgradnje protivetrne zaščite je vreden okrog 32 milijonov. Z meritvami na odseku hitre ceste med Razdrtim in Ajdovščino trenutno preverjajo vpliv vetra na vozila. Merjenje bodo izvajali, dokler ne bodo izmerili pet pojavov močne burje. Na podlagi rezultatov bodo dokončno uredili projekt izgradnje protivetrnih zaščit. Na DARS-u bodo razpis za izvajalca objavili predvidoma prihodnje leto.

V spodnjem posnetku projektant Marjan Pipenbaher razloži, kako poteka merjenje vetra na odseku vipavske hitre ceste med Razdrtim in Ajdovščino. Slišite lahko tudi mnenja gospodarstvenikov, ki zaščito proti vetru podpirajo. Na očitek vipavske občine, da bodo nove ograje zakrile razgled s hitre ceste, podjetniki odgovarjajo, da je gospodarski razvoj Vipavske doline, Goriške in Posočja pomembnejši od vedute.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki