Trenutno se predvaja:
11. april 2018 ob 11:52 Novice

Prvič bodo vsa volišča dostopna invalidom

Ob referendumu o drugem tiru bo prvič v veljavi nov zakon. Kjer so volišča v javnih zgradbah, je dostopnost lažje zagotoviti kot tam, kjer so volišča v zasebnih hišah. Več takšnih primerov imajo v Posočju.
Volivka na invalidskem vozičku oddaja glasovnico.
Volivka na invalidskem vozičku oddaja glasovnico. Foto: BoBo/Tina Kosec

Po rokovniku o ponovnem glasovanju na referendumu za drugi tir se je včeraj iztekel rok, ko so morale okrajne volilne komisije določiti volišča. V Sloveniji jih je več kot 3.000. Tokrat prvič bodo morala biti vsa dostopna invalidom. Tako je namreč na podlagi odločbe ustavnega sodišča z novelo zakona o volitvah lani določil državni zbor. Novost povzroča nemalo težav pri iskanju primernih prostorov za volišča in postavlja vprašanja, kje in kako jih reševati v prihodnosti.

Doslej invalidom nedostopna volišča bodo ponekod še vedno v isti stavbi, le v pritličju, pojasnjuje direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. Drugje so začasno našli nadomestne prostore, uredili začasne klančine, na kakšnih 10 lokacij po Sloveniji bodo morali pripeljati bivalne zabojnike. "Vrsta problemov se je že rešila. V veliko primerih je prišlo do združevanja volišč, predvsem tam, kjer je to smiselno, pri čemer poudarjam, da sta dve tretjini volišč v Sloveniji v lasti občin in gre za javne objekte. Ti bi morali že zdaj biti invalidom dostopni. Kako se bo reševalo v prihodnje? Na primer z dvigali. Seveda bodo morali seveda investirati lastniki objektov, upravljavci objektov. Če je to država, država, če je to lokalna skupnost, pa lokalna skupnost."

Nekatere, predvsem starejše zgradbe imajo omejene možnosti, opozarja direktor občinske uprave Tolmin Davorin Simčič: "Nekatera volišča, tudi tu pri nas, so še vedno v zasebnih hišah. Tam je verjetno težko računati na to, da bi nekomu preurejali hišo ali celo dvorišče. Mislim pa, da bomo sčasoma uspeli urediti. - predvidevam in upam, da skupaj z državo, ker je večina volitev še zmeraj državnih."

Vučko sicer pričakuje, da bodo okrajne volilne komisije spoštovale zakon in navodila glede dostopnosti invalidom. "Kakšne so sankcije? Gre lahko za kakšno pritožbo in morebitni odškodninski zahtevek posameznih invalidov."

Simčič pa volivce še poziva: "Naj pogledajo vabilo natančno in preverijo, ali je volišče še na istem kraju, kjer je bilo običajno."

V prihodnosti je zagotovo pričakovati še kakšno ukinitev oziroma združitev volišč.

Prispevek Mariše Bizjak:


Zadnji prispevki