Trenutno se predvaja:
7. marec 2019 ob 13:35 Novice

Referenduma o centru za migrante na mejnem prehodu Jelšane (še) ne bo

Na včerajšnji seji občinskega sveta je ilirskobistriški župan Emil Rojc svetnike seznanil, da bi bil referendum o vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra za migrante, ki ga država načrtuje v Jelšanah, nezakonit. Kljub temu so ga spet izglasovali.
BoBo
Dve pravni mnenji odvetniških pisarn in služba vlade za lokalno samoupravo pravijo, da občina nima pristojnosti glede referenduma o centru za migrante na MP Jelšane. Foto: BoBo

Služba za lokalno samoupravo je občini sporočila, da se vsebina referenduma ne nanaša na vprašanje v pristojnosti občine, saj migrantska politika v skladu z zakonodajo sodi v pristojnost države. Zato je sklep občinskega sveta nezakonit. Župan Emil Rojc ga bo sedaj zadržal:

"Ta sklep bomo posredovali na upravno sodišče, to je moja dolžnost, in upravno sodišče bo odločilo, ali je sklep zakonit ali ne."

Čudi pa ga, da je ista služba pred nekaj leti v podobnih primerih odločala drugače. Napotili so ga na Ustavno sodišče in ne na Upravnega, kar ga tudi preseneča. Če pa bi se za referendum vseeno odločil, bi za to kazensko odgovarjal: "Glede na zakonodajo mi grozi pregon za nevestno delo v službi, ki predvideva za takšen prekršek do tri leta zapora in do 60 tisoč evrov globe."

Nad odločitvijo omenjene službe je začuden tudi svetnik in pravnik Andrej Batista, ki je sklep o referendumu včeraj ponovno podprl. Prepričan je, da je referendum najvišja oblika demokracije.

"In zato mislim, da tudi to pretehta nad nekim zakonom oziroma omejitvijo, ki jo je postavila država, da naj migrantska politika ne bi spadala v pristojnost občine in da se zato občani ne bi smeli o tem izrekati na referendumu. Če bi se preprečilo takšno izrekanje, bi se poseglo tudi v ustavne in človekove pravice ljudi v naši občini."

preseneča ga, da je migrantska politika v pristojnosti države, odpadki, ki jih za seboj, domnevno, puščajo migranti, pa sodijo v pristojnost občine in občanov, ki so za njih dolžni poskrbeti.

Sabrina Mulec


Zadnji prispevki