Trenutno se predvaja:
26. september 2018 ob 15:16 Novice

Reorganizacija centrov Severni Primorski prinaša le en center za socialno delo

Oktobra bo v praksi zaživela načrtovana reorganizacija Centrov za socialno delo. Na področju Slovenije se dosedanjih 62 centrov ohranja v obliki pisarn, uvajajo pa 16 območnih centrov.
Za severnoprimorsko regijo bo sedež novega območnega centra za socialno delo v Eda centru v Novi Gorici, kjer se bodo organizacijsko združili centri iz Ajdovščine, Idrije, Tolmina in dosedanjega CSD v Novi Gorici. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Za uporabnike zaenkrat nova reorganizacija ne prinaša večjih vsebinskih sprememb. Zagotovo pa se bodo novih enot CSD-jev razveselili uporabniki v Bovcu, Kobaridu in Cerknem.

V prvi fazi reorganizacije se bodo skupne službe, kadrovske in finančno-računovodske, iz Ajdovščine, Tolmina in Idrije preselile v Novo Gorico, kjer bo novi sedež regijskega centra, je pojasnila vršilka dolžnosti CSD Severna Primorska, Patricija Može.

»Sprememba organizacijske strukture zaenkrat za uporabnike ne prinaša nobenih spremembe, uporabniki bo ravno tako na dosedanjih centrih, ki bodo postali enote, uveljavljali vse pravice, oddajali vloge, pridobili vse potrebne informacije, svetovanje.«

Spremembe so podlaga za vsebinske novosti, ki jih naj bi uporabniki kmalu občutili.

»Tako da že s 1.1.2019 uvajamo dokumentni sistem KRPAN, ki bo osnova za to, da prehajamo iz papirnega na elektronsko poslovanje, prav tako se bodo avtomatizirali postopki letnih pravic - to je štipendija, znižano plačilo vrtca, otroški dodatek, kar pomeni, da uporabnikom ne bo več potrebno oddajati vloge, ampak jih bodo strokovni delavci po uradni dolžnosti.«

Organizacijska sprememba prinaša tudi tri nove pisarne v občinah, kjer že do sedaj ni bilo sedeža centra za socialno delo.

»V dogovoru z lokalnimi skupnostmi smo se dogovorili, da uredimo pisarne v Bovcu, Kobaridu in Cerknem. Enkrat tedensko bo tam prisoten strokovni delavec, kjer bodo občani lahko oddali vloge in jim bo prikrajšana pot v bolj oddaljene kraje,« je še pojasnila Možetova.

Z reorganizacijo CSD-jev želijo na ministrstvu za delo strokovne delavce razbremeniti birokratskih postopkov in socialne storitve približati ljudem, ki se znajdejo na robu preživetja.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki