Trenutno se predvaja:
23. avgust 2019 ob 13:59 Novice

Reševanje jamarja je trajalo 30 ur

Ob pol petih zjutraj se je uspešno zaključila reševalna akcija ponesrečenega jamarja iz brezna Preporod, ki je trajala kar 30 ur. Prepeljali so ga v Ljubljanski klinični center.
JRS
Pri reševanju je sodelovalo 36 jamarskih reševalcev, devet gorskih reševalcev ter pripadniki civilne zaščite, policije in nujne medicinske pomoči. Foto: JRS

Reševanje ponesrečenega jamarja sicer izkušenega člana ajdovskega jamarskega društva in tudi reševalca se je v zgodnjih jutranjih urah uspešno in srečno končalo. Reševanje je bilo zaradi konfiguracije jame izjemno zahtevno. Ponesrečenec je bil ves čas reševanja zdravniško oskrbovan, vendar pa je akcija zaradi potrebnega širjenja treh ožin z miniranjem trajala dlje kot so načrtovali je povedal vodja intervencije Igor Benko.

"Akcijo je podaljšala izredna bolečina v glavi in vratu, tako da so se nosila morala ustavit trikrat po več kot pol ure."

Ponesrečenec je bil stalno pod zdravniškim nadzorom, vendar so v jami razmere težavne, predvsem zaradi nizkih temperatur. Namestnik vodje jamarske reševalne službe Maks Mirela:

"V tem primeru je šlo za zelo izkušenega jamarja, ki je bil tudi primerno opremljen, tudi z opremo za bivakiranje – z zaščito proti podhladitvi."

To je pripomoglo k uspešnemu reševanju. Morebitno nepazljivost jamarja je odločno zavrnil, saj je šlo za padec kamna, kar je najpogostejši vzrok nesreč, pravi Maks Mirela: »Predvsem novo odkrite jame so tega tipa, da so neprehojene in na določenih mestih obstaja možnost krušenja kamna in takih dogodkov se ne da predvideti.«

Jamarska reševalna služba ima v povprečju pet do deset intervencij različnih tipov letno: »Podobno nesrečo, kot je bila tale, je bila recimo v letu 2016, kjer smo imeli podobno jamo, kjer smo mogli širiti s pomočjo eksploziva ozke dele, pa tudi dokaj hudo poškodbo« je še dejal Mirela.

Sicer pa reševalno akcijo iz jame Preporod ocenjujejo kot zelo uspešno, vse potrebne službe so se hitro odzvale in vse je potekalo kot mora, je še povedal Maks Mirela.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki