Trenutno se predvaja:
6. julij 2019 ob 12:31 Novice

Rešitev za vodooskrbo slovenske Istre je zgolj ena: nov vodni vir

Seja 1. istrskega parlamenta . tako je skupno izredno sejo vseh štirih svetov obalnih občin imenoval koprski župan Aleš Bržan.
TV Slovenija
V Kopru so organizirali prvo skupno sejo občinskih svetov štirih istrskih občin, ki so jo župani sklicali zaradi okoljske grožnje po nesreči vlaka pri Hrastovljah. Foto: TV Slovenija

Po zagotovilih Rižanskega vodovoda je pitna voda v Istri še vedno varna. Na izredni seji so se sešli sveti vseh štirih obalnih občin, da bi se dogovorili o ukrepih za nemoteno dobavljanje pitne vode, o sanaciji stanja in sistemskih rešitvah.

Svetniki so na skupni izredni seji znova slišali podrobnosti o nesreči pri Hrastovljah in sanacijskih ukrepih, pa tudi, da je zajetje Padež za Slovensko Istro najprimernejši dodatni vodni vir. Tako konkreten, kot je bil tokrat direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj, v minulih dneh ni bil še nihče:

"Samo Padež zagotavlja 850 litrov vode na sekundo in oskrbuje vse tri vodovode. Tako bi imel tudi Kraški vodovod nov vir. Danes imajo samo enega, od katerega je zdaj odvisna tudi Istra. Hkrati bi tako rešili tudi ilirskobistriški problem."

O trenutnem stanju pa:

"Če bo prišlo do onesnaženja vodnega vira, bo treba črpanje podtalnice zapreti in potem smo odvisni samo od nakupov vode iz Kraškega in Istrskega vodovoda. Z obema direktorjema smo imeli sestanke. V Buzetu so nam obljubili, da nam bodo dali, kolikor lahko – to je nekaj več kot 200 litrov na sekundo," je še povedal povedal Pregelj.

"Sistemska rešitev je, jasno, nov vodni vir," je pred začetkom izredne seje za STA pojasnil koprski župan Aleš Bržan. Župani štirih istrskih občin so poleg tega, da naj bo iskanje drugega vodnega vira prioriteta, sprejeli še sklepa o tem, da naj država prepreči onesnaženje edinega vodnega vira za slovensko Istro in o okrepitvi nadzora nad stanjem železniške in cestne infrastrukture na vodovarstvenem območju.

Ob tem so župani od ministrstva za okolje in prostor zahtevali, da najpozneje v enem mesecu predstavi terminski načrt dejavnosti za zagotovitev in način zagotovitve nujnega zadostnega in varnega vodnega vira za slovensko Istro. Župani so državi sicer izrekli podporo "pri vseh dejavnostih, povezanih z izgradnjo drugega tira, in dejavnostih, ki jih je začela izvajati za investicijo v dvotirno železnico".

V razpravi je nekaj svetnikov menilo, da so sklepi premalo odločni in zavezujoči. Kritike so letele na državo in tudi na prejšnja občinska vodstva. Številni so v razpravi izrazili tudi skrb zaradi napovedanih padavin. V. d. generalne direktorice Agencije za okolje, Lilijana Kozlovič, pravi, da bodo monitoring še okrepili. Če pride do onesnaženja, to ne bo takojšnje. Potovalni čas kerozina naj bi po napovedih znašal od 3- do 4 dni.

Seje se je udeležil tudi minister za okolje Simon Zajc, ki je zagotovil, da bodo na ministrstvu resno pristopili k temu, da najdejo drug vodni vir. Napovedal je, da se bo na direktoratu za vode z istrskimi župani sešel prihodnji teden.

Jasna Preskar, STA


Zadnji prispevki