Trenutno se predvaja:
9. oktober 2017 ob 13:32 Novice

Ribiška pisarna je prazna

Odkar je svetovalka v pisarni poleti zapustila delo, so morski ribiči brez posrednika v pogovorih z državnimi ustanovami. Ministrstvo za kmetijstvo ustanavlja novo svetovalno službo.
Foto: Lea Širok
Foto: Lea Širok

Ribiška pisarna je že od poletja brez svetovalke. Za najnujnejše stvari s področja svetovanja morskim ribičem bodo do nadaljnjega poskrbeli drugi zaposleni na koprski izpostavi Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. Tako na zavodu, kot tudi sami ribiči, si želijo, da bi to težavo rešili čim prej. Na Ministrstvu za kmetijstvo pojasnjujejo, da že pripravljajo razpis koncesije za javno službo svetovanja v ribištvu. Ta bo nadomestila zdajšnjo ribiško pisarno in bo stoodstotno financirana iz državnega proračuna.

Dozdajšnja sodelavka, specialistka za ribištvo Snežana Levstik, se je po daljši bolniški odsotnosti odločila za odpoved delovnega razmerja. Ribiška pisarna tako do nadaljnjega ne deluje. Predvsem za majhne ribiče je to velika težava.

Še nekaj, povezanega z morskim ribolovom: na razpis za državno pomoč za ohranjanje ribištva v piranski občini se je prijavilo 23 ribičev. Večina od 50.000 evrov bo namenjena subvencioniranju ribiških privezov. Za tiste, ki jim ribištvo predstavlja glavno dejavnost, občina s subvencijo v celoti krije strošek priveza. Ta sicer za plovila od 9 do 13 metrov dolžine znaša med 1.000 in 1.400 evrov na leto.

Ostali so brez posrednika, ki bi jih zastopal pri pogovorih s kmetijskim ministrstvom in vlado, in to prav v času uveljavljanja arbitražnega sporazuma na morski meji, poudarja ribič Zlatko Novogradec iz Pirana: "Nimamo nobenih povezav glede tega, kar so rekli, da nam bodo pomagali, z odškodninami in pri tem, kar se bo dogajalo na morju. Zdaj je tu mrtvo zatišje."

Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, v okviru katerega ribiška pisarna deluje, se zavedajo, da je rešitev, tudi glede financiranja, treba najti čim prej. Jože Bončina: "Treba je omeniti tudi to, da je bilo financiranje svetovalke za ribištvo precej časa slabo urejeno, kot je slabo urejeno tudi financiranje kmetijske svetovalne službe. Tako smo 60 odstotkov dobili iz proračuna, ostalo smo zagotavljali iz tržnih virov Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica."

Trajna in učinkovita rešitev je javna služba svetovanja v morskem ribištvu in ribogojstvu, ki bo v celoti financirana iz državnega proračuna, odgovarjajo na ministrstvu za kmetijstvo. Ta bo nadomestila zdajšnjo ribiško pisarno, ki so jo v okviru projektov sofinancirale obalne občine in Kmetijsko gozdarska zbornica. Na ministrstvu za kmetijstvo trenutno pripravljajo razpis za podelitev petletne koncesije za izvajanje omenjene službe, objavljen pa naj bi bil še letos.

Prispevek Lee Širok:


Zadnji prispevki