Trenutno se predvaja:
26. julij 2019 ob 11:22 Novice

S kolesom na avtobus = KoloBus

Za vse, ki bi radi raziskovali Istro in Kras s kolesom, a se jim pot med regijama zdi predolga, je Regionalni razvojni center Koper uvedel brezplačni avtobus s prikolico za kolesarje.
Radio Koper
Odhod KoloBusa z glavne koprske avtobusne postaje je vsako soboto in nedeljo ob 8.00, 13.00 in 18.00 uri. Foto: Armin Sejarič/Radio Koper

Kolobus med Istro in Krasom vozi vsak konec tedna trikrat dnevno na krožni relaciji Koper-Kozina-Škocjanske jame-Divača-Štanjel-Sežana-Lipica-Kozina-Koper. Tako bo vse do zadnjega tedna v septembru. Odhod z glavne koprske avtobusne postaje je ob 8., 13. in 18. uri. Čeprav gre za projekt, s katerim bi radi privabili še več turistov, pa direktor Regionalnega razvojnega centra Koper, Giuliano Nemarnik poudarja, da je namenjen predvsem mobilnosti domačinov:

"Ne gre samo za to, da vabimo gor turiste. Čeprav je turistični projekt, gre tudi za splošno mobilnost. To pomeni, da želimo, da se ljudje več gibajo, rekreirajo, da se vozijo s kolesi in podobno. Predvsem v poletnem času se nam zdi pomembno, da imajo tudi s Krasa možnost kopanja, da pridejo s kolesom k nam."

Predhodna prijava ni potrebna, in prav zato se lahko pojavijo nevšečnosti. Zgodilo se je že, da je bilo mest premalo. A v prevozniku Nomago poudarjajo, da ne bo nihče ostal brez vožnje do želene lokacije. Ivan Borac, vodja poslovne enote Koper prevoznika Nomago.

"Prostor za kolesa je omejen, saj je prostora za 20 koles. V primeru, da bi bilo več potnikov se lahko doda dodatno vozilo."

Kolesarji se, kljub poletni pripeki, odločajo za uporabo Kolobusa. Na eni izmed voženj smo srečali dva kolesarja iz Izole, ki sta se na tako pot odpravila prvič in pohvalila projekt.

"Je zanima povezava, ker nas bo peljala na Kras in potem bomo prišli s kolesom nazaj. Ni nobenih problemov z logistiko in prevozi. Drugače pa gremo raje sami na izlete, saj lahko vzamemo več stvari s sabo."

V Regionalnem razvojnem centru poudarjajo, da bodo vožnje brezplačne vse do zadnjega tedna v septembru, za prihodnje leto pa napovedujejo uvedbo plačljivega Kolobusa.

Armin Sejarić


Zadnji prispevki