Trenutno se predvaja:
11. januar 2021 ob 07:51 Novice

S podrobno okoljsko študijo nad Salonit Anhovo in druge onesnaževalce v srednji Soški dolini

Društvo Eko Anhovo in dolina Soče ter civilna pobuda Danes sta na okoljsko ministrstvo naslovila pobudo za začetek izdelave podrobne okoljske študije v občini Kanal ob Soči.
 Prebivalci upajo, da se bo pokazalo, da sta zrak in okolje čista, čeprav v to dvomijo.Foto: Eko Anhovo
Prebivalci upajo, da se bo pokazalo, da sta zrak in okolje čista, čeprav v to dvomijo.Foto: Eko Anhovo

Z njo naj bi ugotovili, koliko je strupenih snovi v zraku in tleh srednje Soške doline in kako to vpliva na zdravje tamkajšnjih prebivalcev. Vodstvo kanalske občine se pobudi pridružuje, na ministrstvu za okolje in prostor pa jo še preučujejo.

Dozdajšnje analize vplivov v okolju niso prinesle resne primerjave o slabšanju ali izboljševanju razmer v srednji Soški dolini, poudarjajo v tamkajšnjih ljudskih pobudah. Predsednik civilne iniciative Danes Miha Stegel: "Namen te študije je z dovolj široko in natančno mrežo vzorcev dobiti rezultate, kakšno bi bilo stanje zemlje, če ne bi bilo onesnaževalcev, kakršen je, recimo, Salonit."

Podrobna okoljska študija v Posočju še nikoli ni bila opravljena, dodaja Mateja Sattler iz društva Eko Anhovo in dolina Soče: "Naj bi zajemala tako meritve zemljin kot tudi spremljanje kakovosti zraka, težkih kovin, kemijskih spojin vključno z živim srebrom. Upamo, da se bo pokazalo, da sta zrak in okolje čista, čeprav v to dvomimo."

Kanalska občina pobudo podpira. Direktor občinske uprave Nejc Kumar: "Občina je naročila meritve ozračja, ki se zdaj izvajajo, in zagotovila bo te podatke oziroma rezultate meritev."

Vzpostavljen monitoring tal, vode in zraka v srednji Soški dolini dovolj dobro povzema dejansko stanje, zato dodatne študije z analizami stanja niso smiselne, sporočajo z okoljskega ministrstva in dodajajo, da je potrebno na podlagi znanega določiti vsebino problema in v okviru medresorske skupine zagotoviti ukrepe za izboljšanje razmer.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki